Nastavnici štrajkovali, ministarstvo preti otkazima

prosvetari

Sindikati: Nastava će biti nadoknađena subotom ili produžetkom godine za jedan dan. – Ministarstvo prosvete: u Beogradu nastava u 89 odsto škola

U toku dana oko hiljadu škola u Srbiji je delimično ili potpuno obustavilo nastavu, protestujući zbog najavljenog smanjena plata prosvetnim radnicima. Istovremeno, prosvetne vlasti su poručile da nastavnici imaju pravo na štrajk, ali ne i na obustavu rada i najavili da bi oni koji su juče štrajkovali, mogli da ostanu bez dela zarada, ali i posla.

U Beogradu, na protestu ispred Doma sindikata, predsednik Granskog sindikata prosvete „Nezavisnost” dr Tomislav Živanović zahvalio je okupljenim nastavnicima koji su po lošem vremenu došli da poruče vlasti da je „prosveta u katastrofalnom stanju” i da prosvetni radnik nije više radnik nego „prosvetni jadnik”. Skup u centru Beograda na kojem je bilo oko 2.000 prosvetara obezbeđivala je policija, a saobraćaj u okolnim ulicama se odvijao bez prekida.

Predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović je rekao da je Evropska konferencija sindikata uputila pismo premijeru Aleksandru Vučiću i ministrima finansija i prosvete, u kojem traže da se prosveta izuzme iz smanjenja plata.

A dok je na Trgu Nikole Pašića trajao protest prosvetara, pomoćnik ministra Zoran Kostić je novinarima u Ministarstvu prosvete izjavio da su direktori škola nadležni da vode evidenciju o onima koji protestuju, ali i da pokrenu disciplinski postupak protiv kolega koji uopšte ne rade.

Prema podacima Unije sindikata prosvetnih radnika juče ujutro je nastava bila potpuno ili delimično obustavljena u 433 škole čiji zaposleni pripadaju tom sindikatu. Predsednik sindikata, Dragan Matijević je rekao da je nastava potpuno obustavljena u 328 škola na teritoriji Srbije koje pokriva taj sindikat, dok se u 105 primenjuje minimum procesa rada sa časovima skraćenim na 35 minuta. „Prema podacima kojima raspolažemo, 22 škole u Beogradu su potpuno obustavile nastavu, u Nišu 29, Čačku 24, a u Kraljevu 32 škole ne rade od jutros”, rekao je Matijević.

On je za TV Pink rekao da će nastava biti nadoknađena učenicima koji zbog protesta nisu imali časove. „Napravićemo plan nadoknade: ili ćemo produžiti školsku godinu za jedan dan ili ćemo odraditi jednu subotu”, rekao je Matijević.

A prema zvaničnim podacima Ministarstva prosvete dobijenim od Školske uprave Beograd, juče do 10 časova nastava u punom kapacitetu odvijala se u 264 osnovne i srednje škole, što je 89 odsto škola u Beogradu. Od ukupno 285 škola na području grada Beograda, 32 su u potpunosti obustavile rad (11 odsto), dok su časovi na trideset minuta skraćeni u 80 škola(28odsto).

Načelnik Školske uprave Nišavskog upravnog okruga Živomir Jovanović rekao je da u prepodnevnoj smeni od 119 škola ne radi 33, odnosno 28 odsto. U četiri škole časovi su skraćeni na 30 minuta.

U toku jučerašnjeg dana, iz Ministarstva prosvete su saopštenjima podsećali da je pitanje štrajka regulisano Zakonom o osnovnom obrazovanju i vaspitanju i da mora da se poštuje minimum procesa rada za nastavnika, odnosno izvođenje nastave u trajanju od 30 minuta po času.

Ako nastavnici, odnosno stručni saradnici škole koji učestvuju u štrajku ne obezbeđuju minimum procesa rada, direktor škole pokrenuće disciplinski postupak, a po zakonu nastavniku se izuče mera prestanka radnog odnosa. Ovo je bilo samo upozorenje, rekli su sindikalni lideri, a ako njihovi zahtevi ne budu ispunjeni, u novembru će započeti zakonski štrajk, sa časovima od 30 minuta i neće prestati do ispunjenja zahteva. Prosečna plata u prosveti je 43.000 dinara, a sa najavljenim smanjenjem iznosila bi samo 39.000 dinara.

Izvor: Politika

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>