Novi Sad: Četiri škole nisu radile, u 70 odsto časovi skraćeni

ucionica2

Gimnazija “Laza Kostić”, Elektrotehnička škola “Mihajlo Pupin”, Osnovna škola “Mihajlo Pupin” u Veterniku i Osnovna škola “Ljudevit Štur” u Kisaču potpuno su obustavile rad.

Milan Trbović predsednik Sindikata prosvetnih radnika Vojvodine koji broji 90 odsto škola u Novom Sadu kaže da se ovaj sindikat odlučio za skraćenje časova, a ne za totalnu obustavu rada, jer bi izgubljene časove učenici morali nadoknaditi.

- Nije pošteno prema učenicima da obustavimo rad, a da nakon toga u subotu nadoknađujemo izgubljeno. Pored toga moramo poštovati zakon i zbog toga smo se odlučili da štrajkujemo tako što će u školama biti skraćeni časovi – kaže Trbović.

Zvonimir Jović, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, kaže da prosvetni radnici mesecima ukazuju na svoj loš finansijski položaj i srozavanje kvaliteta rada i prosvetnog sistema uopšte, ali ne nailaze na razumevanje kod čelnika ministarstava, te da je obustava rada jedino rešenje.

- Jedini način da dobijemo malo pažnje je da organizujemo štrajk, tada obrate pažnju na nas, jer su po zakonu dužni da nas saslušaju, a do tada to su sve monolozi, nema razgovora i nema socijalnog dijaloga. Borimo se za goli život, za egzistenciju. Učenici neće ispaštati zbog toga – objašnjava Jović.

Izvor: 24 sata

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>