Vujović: Do januara novi sistem plata u javnom sektoru

milan-vujovic-privreda_660x330

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je danas da je spreman da razgovara sa prosvetarima, koji štrajkuju zbog smanjenja plata, ali da u to bude uključen i ministar prosvete Srđan Verbić i najavio da će do januara biti uveden novi – pravičniji sistem plata u javnom sektoru.
„Realno je i ono što će sigurno biti urađeno u narednoj godini jeste da novi sistem plata u javnom sektoru uvede novu matricu koja će uzimati u obzir odgovornost i uporedivi nivo plata u javnom sektoru i privatnom sektoru. Sve ove stvari koje izgledaju kao razlog za štrajk (prosvetara) biće otklonjene normalnijim sistemom plata“, rekao je Vujović za B92.

Vujović je naglasio da javni sektor ima za 39 odsto veće plata od privatnog sektora, koji je izvor za finansiranje budžeta.

Novi sistem plata će biti takav da svi budu plaćeni onako kako bi to tržište odredilo odnosno za one koji rade posao veće složenosti treba da imaju više i obrnuto, rekao je ministar.

Na pitanje zašto njegovo ministarstvo nije dostavilo informacije o broju novozaposlenih u javnom sektoru, pa je poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić morao da kazni Ministarstvo finansija, Vujović je kazao da nije moguće objavljivati informacije iza kojih neko ne može da stane.

Vujović je naglasio da Ministarstvo finansija objavljuje svakog meseca na sajtu podatke koje ima, a da od ostalih podataka može da objavi samo ono što im neko dostavi od indirektnih korisnika budžetskih sredstava ili javnih preduzeća.

Prema njegovim rečima, potrebno je da se izmeni Zakon o budžetskom sistemu kojim bi se definisalo ko sve mora da dostavi podatke, jer je sadašnji sistem nepotpun i da može odgovara ako objavi nepotpune podatke.

„Sada je tako da štagod uradim pogrešiću“, istakao je ministar finansija.

On smatra i da je neustavno pravo poverenika da bez prava na žalbu kažnjava nekog.

Tender za Železaru za dve nedelje

Tender za Železaru Smederevo biće raspisan za 15 dana, najavio je danas ministar finansija Srbije Dušan Vujović.

On je za Televiziju B92 rekao da postoji osam kompanija zainteresovanih za Železaru Smederevo, od kojih je jedna iz SAD.

Izvor: RTV

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>