Месечне архиве: октобар 2014

Упутство о спровођењу штрајка


...

Министарки

...

ШТРАЈК од 17.11.2014!

...

Сваки други директор није обучен за руковођење

Око 66 одсто наставника у Србији су жене. Просечна старост наших наставника је 43 године, 83 одсто има завршен факултет, у просеку ради 15 година у настави и предаје у одељењу са просечно 22 ђака. Стално запослење има 82 одсто наставника, као и пун фонд часова.
Око 71 одсто је завршило неку обуку стручног усавршавања. Ово је портрет типичног наставника у Србији, „скициран“ у Међународном истраживању наставе и учења ТАЛИС 2013. Наставници у више од 30 држава обухваћених овим истраживањем, разликују се од наших по факултетском образовању (просек на нивоу земаља учесница је 91 одсто) и стручном усавршавању (90 одсто је завршило неки од тих програма).

...

КРАТАК ОСВРТ

Чујем да је тренутни министар економије почео са архебезобразлуцима (уз прећутну сагласност министра просвете и тако редом) – да путем медија, који су једино њима отворени и наклоњени, сипа по просветним радницима своје охоле и бестидне монологе о томе како су лењи и да треба да траже додатни посао (као да је рад у просвети хоби, а не настарији и један од најтежих и најплеменитијих позива у историји и као да су свуда око нас све на дохвату одлично плаћени послови за попуњавање кућног буџета) и у том одвратном смеру тако и слично.

...

ЗАШТО ПРОСВЕТУ ТРЕБА ИЗУЗЕТИ ИЗ НАЈАВЉЕНИХ МЕРА ВЛАДЕ

Отворено писмо Републичкој влади

Поштоване даме и господо,
Редови који следе су сигурно искрена и, надам се, аргументована молба за изузимање образовне делатности из мера рестрикције које се већ скоро пола године најављују од стране ваше, а и наше Владе. Мислим да просвету у Србији треба заобићи када су најављене мере у питању из следећих разлога:
...

Доживети и преживети 2017.

Помно сам минулих дана, слушао, гледао и читао многобројна медијска иступања министра финансија Душана Вујовића, у вези са ребалансом државног буџета, посебно оне детаље везане за такозвану финансијску консолидацију, а још прецизније, ставке које се односе на смањење пензија и плата у јавном сектору.

И, признајем покорно, мало од свега сам размео. Ни по јада ако се разлог за то крије у коефицијенту моје (не)интелигенције или у мојим непремостивим сукобом са математиком. Но, бојим се да је реч о нечем другом.

Наиме, и са тим проблематичним знањем релативно простог рачуна и употребе истог у врло личне сврхе, установио сам, прецизно и необориво, да ћу бити оштећен – будући да сам захваћен „финансијском консолидацијом“ – знатно више од својевремено обећаних десет посто. Као и стотине хиљада мојих судржављана. Што ће рећи да је министар Вујовић врло (с)лагао још оног 25 јула тврдећи – пред новинарима, али и пред Александром Вучићем (што свему даје додатну тежину) – како ће пензије бити смањене највише до споменутог процента. „Ни за један динар“- рече још, да тврдња ваљда, додатно добије на уверљивости.

Можда министар и није лажов него, једноставно, ни он сам не разуме рачун по којем су кројене умањене плате и пензије? Уосталом, у једном телевизијском разговору му се омакло те је рекао да о свему није одлучио само он и његово министарство, већ је реч о мишљењу и ставу целе Владе.

А ха! Када ми неко каже Влада, помислим искључиво на канцелара Вучића. Нормално. Ишао је на изборе, обећао народу штошта, победио, саставио кабинет и, баш канцеларски, о свему сам одлучује. „Лично и персонално“.

...

У недељу почиње зимско рачунање времена

Летње рачунање времена завршава се у Србији у недељу 26. октобра у три сата ујутру, када казаљке на часовницима треба померити за један сат уназад, односно са три на два сата ујутру, речено је у Дирекцији за мере и драгоцене метале.

...

Отворено писмо председника УСПРС

...

Српске плате пале 1.600 динара

Просечна нето зарада у Србији исплаћена у септембру износи 43.975 динара и у поређењу с августовском нето платом номинално је мања 3,6 одсто а реално 4,3, саопштио је јуче Републички завод за статистику.
...