„PRIMENA NOVOG ZAKONA O RADU SA POSEBNIM OSVRTOM NA KOLEKTIVNO PREGOVARANjE“

141031i007

Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o radu („Sl. glasnik RS“, br. 75/14) propisan je čitav set novih obaveza, kako za poslodavce tako i za zaposlene, odnosno sindikate kao njihove predstavnike, a koje se tiču: zasnivanja radnog odnosa (elementi i pozicija ugovora o radu), rada na određeno vreme, radnog vremena, godišnjeg odmora i odsustva sa rada, zarada, prestanka radnog odnosa, uslova za rad sindikata i sl.

U skladu sa najavom novih izmena Zakona o radu, Zakona o štrajku, Zakona o socijalno-ekonomskom savetu, donošenje Zakona o sindikatima i drugih, koji su veoma važni za status zaposlenih i ostalog radnosposobnog stanovništva u društvu i potrebom da budemo na pravi način i blagovremeno pripremljeni za promene, kako bi imali i adekvatne odgovore na njih, Konfederacija slobodnih sindikata održala je seminar 29. i 30. oktobra 2014. godine, u Kragujevcu.

Seminar je bio koncipiran iz dva dela. U prvom delu seminara učesnici su bili upoznati sa izmenama Zakona o radu i njihovom uticaju na kolektivna prava zaposlenih u Republici Srbiji.

Drugog dana seminara održana je tribina: „U susret najavama izmena zakonske regulative koja se odnosi na organizovanje i rad sindikata“ (Zakon o sindikatima, Zakon o radu, Zakon o SES Republike Srbije, Zakon o štrajku), na kojoj su učesnici upoznati sa razlozima i smernicama za donošenje novih zakona.

Predavači na seminaru su bili predstavnici Ministarstva rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, Zoran Lazić, pomoćnik ministra u oblasti rada, Snežana Bogdanović, Šef Odseka Odseka za unapređenje oblasti rada i prava po osnovu rada u zemlji i inostranstvu i njihove saradnice Danijela Rajković i Dragana Kralj. Na seminaru je na temu Kolektivnih prava zaposlenih kao pravnog okvira delovanja sindikata, govorio je Prof. dr Predrag Jovanović, sa Pravnog fakulteta u Novom Sadu.

Jedan komentar na „PRIMENA NOVOG ZAKONA O RADU SA POSEBNIM OSVRTOM NA KOLEKTIVNO PREGOVARANjE“

  1. joka kaže:

    šta će nam sindikat kad predsednik sindikata treba da pita direktora hoće li biti štrajka? Direktori su bogom dati.Zapošljavaju po rodbinskim ,komšijskim, prijateljsim …. vezama. Apsolventi imaju prednost nad diplomiranim profesorima. Takve komšije rade i po 5-6 godina ,čeka se da diplomira.

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*