JAVAŠLUK Oni greše, a mi plaćamo milijarde

ministrikazne_lb

Škole po Srbiji nisu plaćale internet, kanalizaciju i čišćenje pa je ministar Srđan Verbić samo u ovoj godini za kazne i penale iskeširao 45 miliona dinara.
Ovo je samo jedan od primera zbog kojih će država Srbija morati da potraži bolje advokate, jer će samo na ime izgubljenih sudskih sporova i za plaćanje odštetnih zahteva u 2014. morati da izdvoji 10 milijardi dinara. Taj iznos jednak je uštedama po osnovu solidarnog poreza, što znači da su državni cehovi pojeli sav novac koji se slio u budžet kroz smanjenje plata lekara, profesora, činovnika…
Reč je, recimo, o kaznama za ugovore koje je potpisala država ali ih nije obavila na vreme. Investitor u tom slučaju tuži državu, i to mora da se plati. Postoji sumnja da se i država loše brani – nedavno su upozorili u Fiskalnom savetu.

Penali za autoput

U Ministarstvu građevinarstva i saobraćaja već su platili oko 230 miliona, uz napomenu da nemaju procene za dodatna plaćanja do kraja godine. Veliki deo izdataka odnosi se na plaćanje penala za izgradnju autoputa Horgoš – Požega sa firmama „Por“ i „Alpina“. Ovaj ugovor je raskinut 2008. godine, a Međunarodna trgovinska komora u Parizu navela je da Srbija mora da vrati povučenu garanciju od 10 miliona evra.
Prema saznanjima „Blica“, najveći deo izdataka imaju sudovi, a na listi top 10 je i Republička direkcija za robne rezerve, kao i osam ministarstava.

U Ministarstvu prosvete kažu da su ih kazne i penali za prvih devet meseci koštali 45 miliona dinara, kao i da je to značajno manje nego ranije. Ipak, priznaju da su troškovi nastali jer škole nisu plaćale komunalije, kao i zbog sporova koje su radnici vodili protiv ustanova obrazovanja.

- Ministarstvo za kazne i penale daje novac na osnovu sporova zaposlenih i ustanova obrazovanja, ali i zbog presuda, jer škole nisu izmirivale troškove poput struje, vodovoda i kanalizacije, telefona, interneta, čišćenja, opreme… – priznaju u Ministarstvu prosvete.

Ministarstvo poljoprivrede platilo je 217 miliona dinara, a najveći deo od 213 miliona potiče zbog propusta iz 2008. godine, kada je ministar poljoprivrede bio Saša Dragin. Tada su poljoprivrednicima obećane subvencije. Vlada je, međutim, smanjila budžet, naknade nisu isplaćene pa su stigle i tužbe oštećenih.

U Ministarstvu pravde priznaju da su za poslednjih osam meseci već platili 370 miliona dinara, dok u Ministarstvu odbrane kažu da su za naknadu štete zaključno sa oktobrom isplatili 603 miliona. U ovim ministarstvima, međutim, nisu naveli i zbog čega su tačno plaćali ovolike sume.

- Ove godine smo platili 191 milion po osnovu ugovora sa Beogradskom bankom u stečaju iz 2011, dok se ostatak od oko milion dinara odnosi na zaštitu prava u postupcima javnih nabavki – navode u Republičkoj direkciji za robne rezerve.

Izvor: Blic

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>