ЈАВАШЛУК Они греше, а ми плаћамо милијарде

ministrikazne_lb

Школе по Србији нису плаћале интернет, канализацију и чишћење па је министар Срђан Вербић само у овој години за казне и пенале искеширао 45 милиона динара.
Ово је само један од примера због којих ће држава Србија морати да потражи боље адвокате, јер ће само на име изгубљених судских спорова и за плаћање одштетних захтева у 2014. морати да издвоји 10 милијарди динара. Тај износ једнак је уштедама по основу солидарног пореза, што значи да су државни цехови појели сав новац који се слио у буџет кроз смањење плата лекара, професора, чиновника…
Реч је, рецимо, о казнама за уговоре које је потписала држава али их није обавила на време. Инвеститор у том случају тужи државу, и то мора да се плати. Постоји сумња да се и држава лоше брани – недавно су упозорили у Фискалном савету.

Пенали за аутопут

У Министарству грађевинарства и саобраћаја већ су платили око 230 милиона, уз напомену да немају процене за додатна плаћања до краја године. Велики део издатака односи се на плаћање пенала за изградњу аутопута Хоргош – Пожега са фирмама „Пор“ и „Алпина“. Овај уговор је раскинут 2008. године, а Међународна трговинска комора у Паризу навела је да Србија мора да врати повучену гаранцију од 10 милиона евра.
Према сазнањима „Блица“, највећи део издатака имају судови, а на листи топ 10 је и Републичка дирекција за робне резерве, као и осам министарстава.

У Министарству просвете кажу да су их казне и пенали за првих девет месеци коштали 45 милиона динара, као и да је то значајно мање него раније. Ипак, признају да су трошкови настали јер школе нису плаћале комуналије, као и због спорова које су радници водили против установа образовања.

- Министарство за казне и пенале даје новац на основу спорова запослених и установа образовања, али и због пресуда, јер школе нису измиривале трошкове попут струје, водовода и канализације, телефона, интернета, чишћења, опреме… – признају у Министарству просвете.

Министарство пољопривреде платило је 217 милиона динара, а највећи део од 213 милиона потиче због пропуста из 2008. године, када је министар пољопривреде био Саша Драгин. Тада су пољопривредницима обећане субвенције. Влада је, међутим, смањила буџет, накнаде нису исплаћене па су стигле и тужбе оштећених.

У Министарству правде признају да су за последњих осам месеци већ платили 370 милиона динара, док у Министарству одбране кажу да су за накнаду штете закључно са октобром исплатили 603 милиона. У овим министарствима, међутим, нису навели и због чега су тачно плаћали оволике суме.

- Ове године смо платили 191 милион по основу уговора са Београдском банком у стечају из 2011, док се остатак од око милион динара односи на заштиту права у поступцима јавних набавки – наводе у Републичкој дирекцији за робне резерве.

Извор: Блиц

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*