Čamimo na trećini evropskog proseka

standard
Bruto domaći proizvod Srbije po stanovniku, prema standardu kupovne moći, iznosi 37 odsto evropskog proseka. S druge strane, stvarna individualna potrošnja po stanovniku je na nivou od 46 odsto od sproseka 28-člane Evropske unije, po juče objavljenim podacima Eurostata za 2013. godinu.

Veći BDP po stanovniku u okruženju imaju Slovenija s 82 odsto evropskog proseka, zatim Hrvatska – 61 odsto i Crna Gora – 40, dok BDP Makedonije i Bosne i Hercegovine po stanovniku iznosi 36, odnosno 29 odsto proseka EU, respektivno.Od bivših jugoslovenskih republika, najveću stvarnu individualnu potrošnju ima Slovenija – 76 odsto evropskog proseka, a slede Hrvatska sa 61, Crna Gora s 51, Makedonija sa 40 i Bosna i Hercegovina s 37 odsto.

Zanimljivo je da su u odnosu na 2012. godinu, po podacima Eurostata, gotovo sve zemlje EU s visokim standardom imale ili blagi pad ili stagnaciju individualne potrošnje, dok su najsiromašnije zabeležile rast. Slična situacija je i u pogledu BDP-a po stanovniku prema standardu kupovne moći, što znači da ekonomske prilike u članicama EU idu ka ujednačavanju. Od zemalja članica EU najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći beleži Luksemburg – 257 odsto proseka EU, dok je Bugarska na najnižem nivou sa 45 procenata. Stvarna individualna potrošnja po stanovniku u Bugarskoj je opala s 50 procenata 2012. godine na 49 odsto proseka EU lane.

Ipak, iako prvi na rang-listi Eurostata, Luksemburg je u 2013. godini zabeležio pad BDP-a po stanovniku u odnosu na godinu ranije, kada je on iznosio 264 odsto proseka EU, kao i pad individualne potrošnje sa 139 na 136 odsto evropskog proseka.

Nemačka, koja je druga na rang-listi, ima stagnaciju potrošnje na 122 odsto proseka Unije, i pad BDP-a po stanovniku prema kupovnoj moći na 122 odsto sa 123 u 2012.Najveći porast BDP-a po stanovniku prema standardu kupovne moći zabeležili su Letonija, sa 60 na 64 odsto, i Portugal sa 76 na 79 odsto evropskog proseka.

Izvor: Dnevnik

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*