O TEMPORA, O MORES! RETROSPEKTIVA PREGOVARANjA

USPRV1

Prošle su četiri nedelje našeg štrajka. Niko nije očekivao da će biti lako izboriti se za prava u okruženju koje još uvek govori – Ćuti, može biti gore!

Niko nije očekivao da će biti lako i nije lako. Bilo bi naravno mnogo jednostavnije da se u pregovorima sa vladarima, zaista i pregovara. Znate, onako, kako reč i glasi, oni ponude nešto, mi se složimo ili ne složimo i razgovor se nastavlja. Ovako, reč pregovori, u glavama onih koji sede sa druge strane stola znači, zamajavanje, iznurivanje, mrcvarenje, ponižavanje i slično.

Sada je već potpuno jasno da im nije svejedno što dobijamo medijsku pažnju i što su naši zahtevi formulisani tako da im se nema šta prigovoriti.

1. Naš prvi zahtev je da budemo izuzeti od smanjenja plata u javnom sektoru.

Naše plate su ispod republičkog proseka i to pokazuju aktuelne statistike. Samo mi, od čitavog javnog sektora, nismo dobili povećanje zarada pred zamrzavanje plata 2009. godine. Tu ne mogu da kažu ništa, osim da smo u pravu, ali da nema para.

Problem je nastao onda kada smo im taksativno pokazali da para ima, ali su preusmerene na rasipanje, a ne na štednju. Čekamo odgovor, da li se štedi samo na rečima ili i na delima.

2. Uvođenje platnih grupa i platnih razreda, naš je drugi zahtev.

Prilikom svih susreta, ministar Verbić je podržavao ovu ideju. Više puta je isticao da je to najpravedniji odnos zarada. Naš stav je jasan, prvo treba uravnotežiti isplaćivanje u javnom sektoru, pa tek onda smanjiti plate. Na žalost, ovaj Zakon priprema (ili se bar tako priča?) Ministarstvo lokalne samouprave.

Odustalo se od besmislene ideje da platni razredi budu različiti i da se odnose na svaki resor posebno, što je bio vrhunac lucidnosti dr Kori Udovički, ministarke lokalne samouprave. Onda se prešlo na taktiku vređanja inteligencije, jer je ponuđeno da Zakon o platnim grupama i razredima stupi na snagu posle juna 2017. godine, što praktično znači nikada ili nekada. Ovakav zaključak se izvodi na osnovu toga što čak ni ovu daleku godinu, niko nije spreman da overi svojim potpisom. Naravno, sve se može povući i more i potpis, ali ovde čak ni to.

Najveća noćna mora ove Vlade i jesu uravnotežena davanja iz budžeta jer tada bi bio poznat sav užas polukadrova koje imaju. U čitavom javnom sektoru, samo je 25% ljudi završilo fakultete, računajući i privatne, a u prosveti nas je preko 70% sa visokom stručnom spremom. Jasno je zašto beže od ovoga. Morali bi da smanje plate onima koji su lepili političke plakate, a da povećaju onima koji im uče decu. Velika je to muka i odluka za vladajuću nomenklaturu.

Nezvanično smo saznali da je čak i omraženi MMF predložio prvo Zakon o platnim grupama, pa smanjenje plata. Naravno, ne zato što nas vole, nego su izračunali da bi tako bilo više novca u budžetu. Predlog nije prihvaćen, o čemu govore i podaci iz prošlosti da je ovaj zakon dva puta bio pred usvajanjem 2003. i 2006. godine. Oba puta se pobunila lokalna samouprava, tako da … znamo ishod.

3. Što se tiče pregovora o izmenama i dopunama Zakona o osnovama obrazovanja i vaspitanja, radna grupa je završila posao. U ove promene ušlo je dosta naših predloga, međutim, taj nacrt sada ide na odobravanje ministra prosvete, Zakonodavnog odbora, javnu raspravu, Vladu RS, pa u Skupštinu RS. Šta će biti na kraju od tog Zakona, insistiramo da pratimo, ali još uvek nismo dobili tu mogućnost.

Poseban kolektivni ugovor izazvao je velike tenzije naročito kada bi se pojavili predstavnici Ministarstva finansija. Sve vreme su trajali pregovori o tačkama za koje smo hteli da očuvamo postojeća prava zaposlenih i da preciziramo postupak prilikom zasnivanja radnog odnosa. Predstavnici Ministarstva rada na svim seminarima koje drže, ističu da se kolektivnim pregovaranjem rešavaju gotovo svi problemi zaposlenih. To je možda tako u EU, ali ne i u Srbiji. Kada počnete da pregovarate saznate da su vaša prava uskraćena drugim zakonima, a za ono gde nisu uskraćena nema para. Tekst Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika koji će biti dostavljen nadležnim ministarstvima (finansija, rada i državne uprave), kao i Republičkom sekretarijatu za mišljenje. Postoji verovatnoća da će PKU biti izmenjen u odnosu na usaglašeni tekst, a ako se to desi, veliko je pitanje da li će biti potpisan.

Za ove četiri nedelje na pregovorima su, u ime Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, učestvovali: predsednik, Dragan Matijević i potpredsednik, Milan Jevtić; svi članovi Predsedništva: Zvonimir Jović, Dobrivoje Marjanović, Vladimir Adžić i Jasna Janković, kao i naša pravnica, Jelena Tomić. Odlazili smo pripremljeni, skoncentrisani i posvećeni idejama koje zastupamo.

Imali smo veliku medijsku pažnju, koja nam je izuzetno značajna, više, vrlo posećenih, Konferencija za novinare i nebrojano intervjua.

Čekamo poziv. Sada je na potezu Vlada RS.

ŠTRAJK SE NASTAVLjA!

INFO USPRS

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*