POKRET „SPASIMO NAUKU“

Saopštenje za javnost

Aktuelna dešavanja, vezana za štrajk prosvetnih radnika, daju širu sliku o stanju u delatnostima koje ne donose direktni profit, a u koje pored prosvete spada i nauka. S obzirom na to da smo u nadležnosti istog ministarstva, osećamo potrebu da se tim povodom oglasimo i iznesemo svoje stavove.

Pokret „Spasimo nauku“ osuđuje pritiske i pretnje predstavnika Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja upućene prosvetnim radnicima u štrajku. Ministar Verbić je pomenuo da štrajk prosvetnih radnika šteti imidžu prosvete. Međutim, mi smatramo da od štrajka prosvetnih radnika imidžu srpske prosvete neuporedivo više štete donosi ponižavajući odnos države prema prosveti i prosvetnim radnicima, neadekvatno vrednovanje stručnosti i rada prosvetnih radnika, kao i poruka koja se na ovaj način šalje deci da se znanje i obrazovanje ne isplate. Loša slika o srpskoj prosveti kreira se i time što o sudbini ove države na raznim nivoima vlasti odlučuju lica sa sumnjivim diplomama. Krajnje je licemerno prozivati prosvetne radnike za kršenje zakona o štrajku jednodnevnom obustavom nastave, a istovremeno mesecima sa zapanjujućom doslednošću ignorisati pojavu nezakonito stečenih diploma.

Pokret „Spasimo nauku“ podržava napore prosvetnih radnika da unaprede svoj položaj, jer je to osnovni preduslov kvalitetnijeg obrazovanja. Smatramo neophodnim da se u što kraćem vremenu usvoji zakon o platnim razredima, te da prosvetni radnici više ne budu najslabije plaćeni zaposleni u javnom sektoru. Ova profesija zaslužuje da joj se vrati minimum dostojanstva.

Pokret „Spasimo nauku“

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*