Raspust od srede, đaci bez knjižica

Ucionica

Prvo polugodište se završava sutra, a deca čiji nastavnici štrajkuju već mesec i po, prvi put odlaze na zimski raspust bez ocena u knjižicama.

Sednice odeljenskih veća su sutra, ali na njima neće biti kvoruma, jer im nastavnici članovi sindikata neće prisustvovati, rekao je Tanjugu predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković, očekujući da ocene ne budu zaključene u oko 400 škola u Čačku, Kragujevcu, Kraljevu, Nišu, Beogradu.

Portparolka Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković ukazuje na, kako kaže, do sada nezabeleženu situaciju da đaci odlaze na raspust, a prvo polugodište još traje, i ističe da se štrajk nastavlja.

Ocene će, kako kaže, biti zaključene u odeljenju i svi koji rade sa đacima završiće svoj posao, ali na odeljenskim većima neće biti kvoruma i ocene neće biti zavedene u knjižicama.
Praktično, taj posao će se ostaviti za kasnije, a za kada – videćemo, u zavisnosti od situacije, rekla je Jankovićeva Tanjugu.
Sindikati pozivaju na nastavak razgovora sa Ministarstvom prosvete.
„Pozivamo da se za stolom nađe rešenje i da izađemo iz ove situacije, a ne da preko medija saznajemo šta nam je ponuđeno, šta odbijeno“, rekla je Jasna Janković.
Iz sindikata tvrde i da Ministarstvo preti najavom da će odbiti dnevnice onima koji su obustavili rad 22. decembra.
U tom slučaju nastavnici neće nadoknaditi časove, kaže Slobodan Brajković i navodi da ima novca za prosvetu, ako se uštede oko tri milijarde dinara za suvišne seminare i oko 2,5 milijardi za putovanja.
Raspust traje do 20. januara i do tada bi trebalo da budu održana odeljenska veća i formalno završeno polugodište, kako bi se na vreme ušlo u drugo polugodište.
Đaci u Vojvodini već su na raspustu i njima su zaključene ocene.
Sindikati traže da im se ne smanjuje zarada, donošenje zakona o platnim razredima, potpisivanje Posebnog kolektivnog ugovora.
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je da će iskoristiti predstojeći raspust za intenzivnije posete školama širom Srbije i razgovar sa nastavnicima o aktuelnim problemima, posebno o onim sa kojima se svakodnevno susreću i nastavnici i učenici.
Ministarstvo će pozvati predstavnike reprezentativnih sindikata da aktivno učestvuju u organizovanju ovih susreta, kako bi svi zajedno kroz konstruktivan dijalog nastavili da unapređujemo položaj zaposlenih i uslove rada u školama i došli do najboljeg rešenja za nagomilane probleme u prosveti, navodi se u saopštenju.
Izvor: RTS

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*