Месечне архиве: децембар 2014

...

СРЕЋНИ ПРАЗНИЦИ!

...

Распуст од среде, ђаци без књижица

Прво полугодиште се завршава сутра, а деца чији наставници штрајкују већ месец и по, први пут одлазе на зимски распуст без оцена у књижицама.

Седнице одељенских већа су сутра, али на њима неће бити кворума, јер им наставници чланови синдиката неће присуствовати, рекао је Танјугу председник Синдиката радника у просвети Србије Слободан Брајковић, очекујући да оцене не буду закључене у око 400 школа у Чачку, Крагујевцу, Краљеву, Нишу, Београду.

...

КО РАЗАРА СРПСКО ШКОЛСТВО?

У организацији Синдиката образовања Чачак 29.12.2014. у просторијама „Дома ученика“ Чачак, одржана је јавна трибина на тему „КО РАЗАРА СРПСКО ШКОЛСТВО“. Присутним просветним радницима обратили су се: проф. др. Љубомир Протић, проф. др. Иван Дојчиновић, Драган Матијевић, Владимир Аџић и Јован Павловић.

...

ПИСМО ПОСЛУШНОГ ГРАЂАНИНА СРБЕ

Министре освете,

КАКО СИ ТИ? Како фотеља? Секира ли те тај шљам од учитеља?
Постизаваш ли да се умилиш и вођи и ММФ-у? Или је то један те исти посао? Ти си у рекордном року од министра просвете постао министар освете, односно ПР-освете. Промотер освете. Перјаница ММФ-а, узданица свога шефа! Разлика између тебе и Калимера је у томе што је Калимеро уочавао неправду, а ти је производиш. Јуначино, мушкарчино, празник је за наше уши како жестоко претиш просветарима. Кад им претиш отказом, личиш ми на Чарлија Чаплина кад се у неком филму игра са глобусом. Кад кажеш да морамо пооштрити однос према њима – делујеш тако мужевно, путиновски и све бабе би те пожелеле за зета. А кад обелоданиш да ће неки други људи закључивати оцене уместо оних који предају деци, пред твојом интелигенцијом и пшеница се повија. Зато је министарство направило и листе за одстрел, иако све школе још увек немају WЦ. Јер, листе за одстрел су велика нужда. Највећа.

...

ПОКРЕТ „СПАСИМО НАУКУ“

Саопштење за јавност

Актуелна дешавања, везана за штрајк просветних радника, дају ширу слику о стању у делатностима које не доносе директни профит, а у које поред просвете спада и наука. С обзиром на то да смо у надлежности истог министарства, осећамо потребу да се тим поводом огласимо и изнесемо своје ставове.

Покрет „Спасимо науку“ осуђује притиске и претње представника Министарства просвете, науке и технолошког развоја упућене просветним радницима у штрајку. Министар Вербић је поменуо да штрајк просветних радника штети имиџу просвете. Међутим, ми сматрамо да од штрајка просветних радника имиџу српске просвете неупоредиво више штете доноси понижавајући однос државе према просвети и просветним радницима, неадекватно вредновање стручности и рада просветних радника, као и порука која се на овај начин шаље деци да се знање и образовање не исплате. Лоша слика о српској просвети креира се и тиме што о судбини ове државе на разним нивоима власти одлучују лица са сумњивим дипломама. Крајње је лицемерно прозивати просветне раднике за кршење закона о штрајку једнодневном обуставом наставе, а истовремено месецима са запањујућом доследношћу игнорисати појаву незаконито стечених диплома.

Покрет „Спасимо науку“ подржава напоре просветних радника да унапреде свој положај, јер је то основни предуслов квалитетнијег образовања. Сматрамо неопходним да се у што краћем времену усвоји закон о платним разредима, те да просветни радници више не буду најслабије плаћени запослени у јавном сектору. Ова професија заслужује да јој се врати минимум достојанства.

Покрет „Спасимо науку“

...

КРУШЕВАЦ

Испред зграде Школске управе у Крушевцу, у организацији Уније синдиката просветних радника Крушевац, одржан је протестни скуп просветних радника, којим се изражава подршка Одлуци Штрајкачког одбора од 22. децембра и незадовољство одлукама ресорног министарства.

Према речима председника Уније синдиката просветних радника Крушевца, Добривоја Марјановића Одлука о штрајку четири репрезентативна синдиката са трајањем часова од 30 минута коју је донео Штрајкачки одбор 29. октобра – и даље је на снази а почетак другог полугодишта у српским школама биће доведен у питање, уколико се не постигне договор са министарством просвете.

Извор: РТК

...

Просветари на социјали!

Кад министар просвете не може да се избори за побољшање, како и сам каже, тешког положаја у којем се налазе просветни радници, а истовремено ученици остају без права да заврше школско полугодиште, време је да се подвуку рачуни. Систем не постоји. Уџбеници су многобројни и лошег квалитета. Просечна плата просветара износи 39.000 динара. Месечна примања чистачице у неким државним предузећима достижу више од 40 хиљадарки. Директори школа се постављају по политичкој линији. Тестови с мале матуре се илегално продају на улицама.

...

„ГЕНИЈАЛНО“ РЕШЕЊЕ Скандалозан разлог раздвајања школе на две

Министарство просвете и званично је потврдило писање “Блица” да ће Основна школа „Вук Караџић“ у Краљеву бити раздвојена на две засебне.
Како смо раније писали, реч је о класичном ухлебљењу кадрова, иако у допису о сагласности који је потписао министар Вербић ни у једној реченици није образложено због чега су школе раздвојене.

...

У Војводини 4,3 одсто мање првака него прошле године

У Војводини је у овој школској години у први разред основне школе уписано 17.848 ученика, што је за 803 првака или 4,3 одсто мање него прошле године, наведено је у информацији коју је данас усвојила Покрајинска влада.
Програм наставе на српском језику похађа 15.758 ученика, на мађарском 1.586 ученика, на словачком 344, румунском 106, на русинском 33 и на хрватском 21 ученик.

...