RASTE NEZADOVOLjSTVO PROSVETARA

STRAJK-700x357

Štrajkuje sve više škola

U više od 100 osnovnih i srednjih obrazovnih ustanova u prestonici časovi traju po 30 minuta. Od pre nekoliko dana protest i u OŠ „Filip Kljajić“ i „Josif Pančić“ na Banovom brdu
ŠTRAJK prosvetara u Beogradu ponovo se zahuktava! Od utorka nastava je skraćena na pola sata u skoro 40 odsto osnovnih i srednjih obrazovnih ustanova, a u sredu im se pridružilo još tridesetak. Iz Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS) tvrde da je veliki broj kolektiva najavio da će im se samoinicijativno pridružiti, bez obzira na pripadnost nekom od sindikata.

Na skupu održanom u utorak u Domu sindikata, kome su prisustvovali predstavnici oko 150 beogradskih gimnazija, srednjih i osnovnih škola, SRPS je odlučio da štrajk proširi i na one obrazovne ustanove, koje su do sada radile normalno.

- Od početka štrajka izu­zetno mali procenat beogradskih škola je radio po 30 minuta. Razlog tome je prejak uticaj Ministarstva – kaže Slobodan Brajković, predsednik SRPS.

Odluka sa sastanka sindikata počela se primenjivati već istog dana s obzirom na to da je do srede broj škola, koje su na tridesetominutnom režimu rada, sa nekadašnjih 71 premašio 100. Među njima su i OŠ „Josif Pančić“ i OŠ „Filip Kljajić Fića“ na Banovom brdu, čiji je kolektiv prvi put u ovoj školskoj godini stupio u štrajk u poslednja dva dana.

- Kolege su nezadovoljne i platom i zakonima, koji se na njih odnose. Štrajk je potpisala većina, ali zbog organizacije nastave svi rade 30 minuta po času. Jedino su neki učitelji nastavili normalno da drže časove, ali oni su gotovo odvojeni od viših razreda – objašnjava Mirjana Boban, direktorka škole „Filip Kljajić Fića“.

SINDIKATI

NEZADOVOLjSTVO nastavnika kulminiralo je 17. novembra prošle godine, kada su članovi četiri školska sindikata počeli da štrajkuju. U međuvremenu, dva sindikata su 11. februara potpisala poseban kolektivni ugovor, nakon čega je nastavljena uobičajena nastava.

I DIREKTORI VRŠE PRITISAK

- IMAO sam priliku da lično od direktora mnogih škola čujem da ne daju zaposlenima da stupe u štrajk, iako podržavaju zahteve štrajkača. Razlog tome obično su neki projekti, ili pomoć obećana od strane nadležnih – tvrdi prvi čovek SRPS Slobodan Brajković.

Izvor: Novosti

Jedan komentar na RASTE NEZADOVOLjSTVO PROSVETARA

  1. Do daljnjeg je ukinut dodatak na platu od 12% predsednicima školskih sindikata, jer nije potpisan kolektivan ugovor.

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*