Brajković: Verbić ne bi smeo da bude ministar

brajkovic-slobodan

Predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS) Slobodan Brajković sazvao je za sutra hitnu sednicu Štrajkačkog odbora tog sindikata i Unije sindikata prosvetnih radnika povodom odluke ministra prosvete Srđana Verbića da se oduzme deo zarade prosvetarima u štrajku.

Slobodan Brajković navodi u saopštenju da ministar koji donosi takve odluke „za svoju prosvetu“ nije svestan dalekosežnih posledica, te da ne bi smeo da bude ministar, prenosi Beta.

Ističe da sindikati, koji vode preko 50.000 „poniženih kolega“ u štrajku, imaju veliku obavezu da ih zaštite od novih represija, ali i pokušaja dovođenja do prosjačkog štapa.

Naglašava da profesori rade za 38.000 dinara i da bi posle novog smanjenja njihova plata bila 31.730 dinara.

Brajković dodaje da je ministar Verbić isključivi krivac za nepotpisivanje Posebnog kolektivnog ugovora, kao i za produženje štrajka.

„Ova njegova naredba ima za cilj da uplaši prosvetne radnike, kako bi štrajk bio doslovno ugušen“, ocenjuje Brajković.

Smatra da takvom odlukom Verbić želi da pokaže javnosti da su za krizu u obrazovanju, odgovorni sindikati prosvete, a ne ministar i njegovi saradnici.

Štrajk prosvetnih radnika ušao je u četvrti mesec i časovi od 30 minuta održavaju se u oko 500 škola.

RTS

 

 

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*