UMANjENA ZARADA?

umanjena zarada

Nastavnicima i svim zaposlenima u školama koji su u zakonskom štrajku, biće umanjena zarada od 19. februara, odnosno neće imati pravo na punu platu za vreme provedeno u štrajku, rečeno je danas na konferenciji za novinare u organizaciji Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

To je, kako je rečeno, navedeno u dopisu Ministarstva prosvete od 25. februara koji je prosleđen načelnicima školskih uprava i direktorima škola.

Zaposleni „za period dok su u štrajku imaju pravo na srazmeran deo zarade, shodno vremenu provedenom na radu, odnosno nemaju pravo na zaradu za vreme provedeno u štrajku“, stoji u dopisu koji je podeljen novinarima.

U Uniji procenjuju da je trenutno u štrajku, koji traje četvrti mesec, oko 50.000 zaposlenih i navode podatak da je trenutno u protestu oko 700 škola.

Unija je nezadovoljna i što ih, kako kažu, ministar ne poziva da potpišu Poseban kolektivni ugovor (PKU) uz davanje dodatnih garancija vezanih za materijalni položaj zaposlenih.

Portparol Unije Jasna Janković smatra da ministar Srđan Verbić nema pravo da ne dozvoli potpisivanje PKU Uniji i Sindikatu radnika u prosveti Srbije (SRPS), uz ocenu da je takvo ponašanje diskriminatorno, protivustavno i protvizakonito.

Unija je danas Vladi Srbije predala zahtev za zaštitu prava reprezentativnih sindikata, Unije i SRPS, koje je ministar prosvete, kako je navedeno, ucenio i sprečio da potpišu PKU za osnovne i srednje škole i domove učenika.

„Zahtev smo poslali i Međunarodnoj organizaciji rada, Zaštitniku građana, ministru za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Aleksandru Vulinu“, rekla je Janković.

Ona je ponovila da su ta dva sindikata tokom pregovora sa vladom stalno tražila dodatne garancije vezane za materijalni položaj zaposlenih u prosveti.

„Međutim, ministar je uslovljavao potpisivanje PKU prekidom štrajka“, rekla je Janković i naglasila da žele da potpišu PKU i da, u cilju poboljšanja materijalnog položaja, žele da dobiju jednu platu, za koju će, kako je naglasila, tačno znati kada će je dobiti.

Konferenciji je prisustvovao i advokat Branko Pavlović, ocenivši da ministar Verbić krši ustavne i zakonske odredbe, postupanjem prema dva sindikata koja nisu potpisala PKU i nastavila su štrajk.

„Ako sindikat kaže hoćemo da potpišemo PKU, onda je zabranjeno suprotno“, rekao je Pavlović, uz ocenu da ministar „favorizuje sindikate koji su potpisali PKU“.

Dva sindikata,Sindikat obrazovanja Srbije i GSPRS „Nezavisnost“ ranije su potpisali PKU, dok Unija i SRPS to nisu učinili.

U Uniji su nezadovoljni i što je ministar naložio načelnicima školskih uprava i direktorima škola da ukinu dodatak na zaradu koja pripada predsednicima sindikata za obavljanje ove funkcije.

Izvor: Tanjug

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*