Месечне архиве: фебруар 2015

Брајковић: Вербић не би смео да буде министар

Председник Синдиката радника у просвети Србије (СРПС) Слободан Брајковић сазвао је за сутра хитну седницу Штрајкачког одбора тог синдиката и Уније синдиката просветних радника поводом одлуке министра просвете Срђана Вербића да се одузме део зараде просветарима у штрајку.

Слободан Брајковић наводи у саопштењу да министар који доноси такве одлуке „за своју просвету“ није свестан далекосежних последица, те да не би смео да буде министар, преноси Бета.

Истиче да синдикати, који воде преко 50.000 „понижених колега“ у штрајку, имају велику обавезу да их заштите од нових репресија, али и покушаја довођења до просјачког штапа.

...

КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА ШТАМПУ

...

УМАЊЕНА ЗАРАДА?

Наставницима и свим запосленима у школама који су у законском штрајку, биће умањена зарада од 19. фебруара, односно неће имати право на пуну плату за време проведено у штрајку, речено је данас на конференцији за новинаре у организацији Уније синдиката просветних радника Србије.

То је, како је речено, наведено у допису Министарства просвете од 25. фебруара који је прослеђен начелницима школских управа и директорима школа.

Запослени „за период док су у штрајку имају право на сразмеран део зараде, сходно времену проведеном на раду, односно немају право на зараду за време проведено у штрајку“, стоји у допису који је подељен новинарима.

...

КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА ШТАМПУ

На конференцији за штампу данас се говорило о дискриминацији просветних радника два репрезентативна синдиката, Уније синдиката просветних радника Србије и Синдиката радника у просвети Србије.

Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић онемогућио је потписивање Посебног колективног уговора за запослене у основним, средњим школама и домовима ученика, уценивши нас изласком из штрајка и тиме је угрозио наша Уставна права.

Новинарима је прецизирано да се тражи хитно потписивање ПКУ – а и анекса Споразума о спорним питањима, као и да следе тужбе којима ћемо заштитити своја права.

ИНФО УСПРС

...

НАДЛЕЖНИМА

...

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕГОВОРЕ

...

...

МИНИСТРУ ПРОСВЕТЕ

...

КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА ШТАМПУ

СРЕДСТВИМА ЈАВНОГ ИНФОРМИСАЊА

Позивамо Вас да присуствујете конференцији за медије коју организују репрезентативни синдикати просвете, Унија синдиката просветних радника Србије и Синдикат радника у просвети Србије.

Конференција ће се одржати у петак, 27. фебруара 2015. године, у просторијама Уније синдиката просветних радника Србије ( Булевар Деспота Стефана 6/1), са почетком у 11 часова.

ТЕМА

- ШТРАЈК И ДИСКРИМИНАЦИЈА ПРОСВЕТНИХ РАДНИКА-

На конференцији ће говорити представници репрезентативних синдиката просвете.

С поштовањем,

У Београду, 25.фебруар 2015.

Председник Уније СПРС Драган Матијевић

...

РАСТЕ НЕЗАДОВОЉСТВО ПРОСВЕТАРА

Штрајкује све више школа

У више од 100 основних и средњих образовних установа у престоници часови трају по 30 минута. Од пре неколико дана протест и у ОШ „Филип Кљајић“ и „Јосиф Панчић“ на Бановом брду
ШТРАЈК просветара у Београду поново се захуктава! Од уторка настава је скраћена на пола сата у скоро 40 одсто основних и средњих образовних установа, а у среду им се придружило још тридесетак. Из Синдиката радника у просвети Србије (СРПС) тврде да је велики број колектива најавио да ће им се самоиницијативно придружити, без обзира на припадност неком од синдиката.
...