Pedagoška mera!?

verbic protest

„Hladni tuš“ kojim su prosvetari dočekali resornog ministra Srđana Verbića na protestu izazvao je salvu negativnih kometara i konstataciju da takvo ponašanje ne priliči nikome, a posebno ne prosvetnim radnicima. Ipak, oni i dalje tvrde da je polivanje vodom bilo primereno, naspram onoga što je Verbić učinio.
„Tuširanje“ Verbića

Ministar se u masu ušunjao bez najave. Pozvali smo ga da održi govor, ali je on rekao da neće. Ovako smo mu mi uputili blagu opomenu ili pedagošku meru za njegov nestašluk. Polivanje vodom je vrsta intelektualnog gesta, jer su to učinili prosvetari. Da je neko drugi bio, desile bi se još gore stvari – smatra Miodrag Sokić, potpredsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS). Upitan da li bi posle svega bilo u redu da i učenici primene na profesorima to što su videli na protestu, Sokić odgovara „da profesor ne bi smeo ništa da uradi u slučaju da ga dete polije vodom“.

Kada bi situacija bila obrnuta, to bi se smatralo nasiljem iako bi bilo lepo da profesor može da polije vodom kada ono pogreši – reče Sokić! S druge strane, njegov sindikalni kolega Slobodan Brajković, predsednik SRPS-a, ne opravdava postupke ni svojih kolega prosvetara, a ni samog ministra.

- Nisam za frku, polivanje i psovke. Polivanje nije lek. Ne opravdavam postupak prosvetara, ali je i ministar pogrešio, jer nije izašao na našu skromno improvizovanu binu. To su njegovi ljudi, njegovi prosvetni radnici, o kojima on treba da brine. Međutim, njegov neodlazak na binu izazvao je revolt u njima – smireno će Brajković.

Međutim, Zvonimir Jović, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, ubeđen je da je sve izrežirao ministar prosvete.
- Verbić je došao sa stavom – „Gde ste miševi, sada ćete da vidite ko je glavni baja“. Ponašao se vrlo arogantno, sve sa ciljem da napravi incident – smatra Jović.

Verbić: Neću da se krijem.
Komentarišući incident, Verbić je objasnio da je njegova ideja bila da sve bude transparentno.
- To je naša jedina zaštita od svih koji sa strane vrše pritisak. Nema tajni ni u radu, ni u budžetu. Hoću da pokažem da se ne krijem, jer ministar nema prava da bude autističan i da sa skrivenog mesta upravlja prosvetom – rekao je Verbić posle incidenta, objašnjavajući svoje pojavljivanje na mitingu.

Izvor: Alo

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>