Učimo im decu, a oni nas ponižavaju

skupstina protest

Srpskim učiteljima, nastavnicima i profesorima nije pomogla ni prekjučerašnja protestna šetnja beogradskim ulicama, ni kratkotrajni razgovor s ministrom prosvete Srđanom Verbićem koga su polili vodom. Prosvetari, koji su ušli u peti mesec štrajka, vratili su se kućama nezadovoljni i ogorčeni svojim materijalnim položajem, odnosom vlasti prema njima i opštim stanjem u obrazovanju.
Pre odlaska na protest, nastavnici su u svojim školama održali redovne časove jer neće da budu loš primer učenicima. Mi nemamo izbora, već da se ovako borimo za naše plate – kaže za „Vesti“ predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Dragan Matijević, objašnjavajući zašto je nekoliko hiljada prosvetara iz Valjeva, Kruševca, Kragujevca, Niša, Prokuplja, Beograda, Vršca, Leskovca i drugih srpskih gradova 17. marta šetalo Beogradom noseći transparente: „Rušenje prosvete, Srbija bez budućnosti“, „Prosvetar, a ne prosjak“.

Osim „fajtovanja“ ministra Srđana Verbića, drugih incidenata nije bilo. Do sada najmasovniji protest srpskog nastavničkog kadra, međutim, nije postigao rezultate.

- Tražimo da nam vrate 10 odsto uzetih od zarade i da se kažu kad će to da urade. Za dogovor sa ministrom Verbićem tražili smo pet minuta i njegovu dobru volju – kaže za „Vesti“ Matijević.
On upozorava da nastavnici neće više da drže dopunsku i dodatnu nastavu ni pripreme za završni ispit, niti će više učenike da vode na takmičenja.

- Prosečna potrošačka korpa u Srbiji iznosi oko 65.000, što je 532 evra, a naše zarade su gotovo duplo manje i ne zadovoljavaju ni najosnovnije potrebe. Prosvetni radnici su na prosjačkom štapu. Ministar više ne može da nam nudi maglu. Mi samo tražimo pravo na dostojanstven život, da od svojih zarada možemo da živimo – kaže Nenad Đorđević (37), čelnik Unije sindikata prosvetnih radnika Prokuplja, inače profesor grupe mašinskih predmeta u Srednjoj školi „15. maj“.

Muzafer Babačić (53) smatra da je odnos vlasti prema prosvetnim radnicima autističan i uvredljiv.

V.Sekulić
Duhovni genocid
- Prosečna plata u prosveti, računajući i univerzitet, iznosi 39.000 dinara (oko 320 evra). Bračni par prosvetara sa detetom srednjoškolcem jedva može da preživi sa tim novcem. Ovo je duhovni genocid nad sopstvenim narodom, ali se taj genocid ne vidi spolja – kaže predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Dragan Matijević.
- Mi smo ozbiljni ljudi i za život pripremamo generacije mladih ljudi, a vlast nas doživljava kao gulanfere. Misle da smo blentavi, da ništa ne znamo, ne vidimo i ne čujemo. Nikad nije bilo gore. Došli smo da ih upozorimo da promene odnos prema nama ako žele da i dalje edukujemo mladi naraštaj Srbije – kaže Babačić, profesor fizike u vršačkoj OŠ „Jovan Sterija Popović“.
Njegovo mišljenje deli i Đurđevka Grujin, nastavnica geografije iz zrenjaninske OŠ „Đura Jakšić“.

- Odnos društva prema prosveti je nedopustiv, a to kao bumerang povlači sve češći siledžijski odnos učenika prema nama. Golobradi učenici oponašaju odnos društva prema prosvetarima i iživljavaju se – primećuje ona.

Gazi nas ko kako stigne
- Moramo da povratimo naše zgaženo dostojanstvo. Bahato ponašanje i autistični odnos vlasti prema prosvetnom kadru je doveo do toga da smo izgubili dostojanstvo i poštovanje, pa nas gazi ko i kako stigne – priznaje matematičarka Vesna Vručinić.
Vučić ne zna šta da uradi
Premijer Aleksandar Vučić poručio je prosvetarima da razume njihove zahteve, ali da ne zna kako da im pomogne.
- Saosećam s njima, u pravu su, ali ne znam šta da uradim – kazao je Vučić i prosvetarima poručio da će oni biti prvi na koje će se misliti kad javne finansije budu ozdravile.

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>