Ministarstvo nemoćno: Prosvetari nastavljaju štrajk u 700 škola

verbic ruzni1

Dva prosvetna sindikata najavila novu jednodnevnu obustavu nastave. U 50 škola gde nisu umanjene zarade štrajkačima nisu legle plate

U ŠKOLAMA koje su u štrajku u ponedeljak neće biti nastave, najavljuju iz Unije sindikata prosvetnih radnika i Sindikata radnika u prosveti. Sindikalci ne znaju koliko škola će se odazvati njihovom pozivu, ali očekuju, kažu, da će učionice ostati prazne u većini od 700 škola koje su u štrajku.

Ovaj jednodnevni štrajk odgovor je, navode u sindikatima, na odluku Ministarstva prosvete da štrajkačima smanji plate. I to samo članovima dva sindikata koji su ostali u štrajku i posle 18. februara, kada su Sindikat obrazovanja Srbije i „Nezavisnost“ potpisali protokol o obustavi štrajka. Juče je legla umanjena plata većini štrajkača. Ali u nekim školama nastavnici nisu uopšte dobili platu. Reč je o pedesetak škola u kojima su direktori odbili da smanje zarade štrajkačima.

- Moraćemo već u ponedeljak da odlučimo šta da radimo sa ovom pogubnom preporukom Ministarstva prosvete koja neće doneti nikavo dobro prosveti – smatra Ivan Ružičić, direktor čačanske gimnazije. – Jasno nam je da smo samo mi koji nismo obračunali umanjenje zarade ostali bez plate. Jer Ministarstvo prosvete ima mehanizam da tako selektivno isplaćuje zarade. Mislim da je loše da se zbog umanjenja od 1.800 dinara stvara ovakva atmosfera koja može samo da vodi u haos. Ne znam više kako će nastavnici biti motivisani za rad.

Ružičić kaže i da su direktori izloženi velikim pritiscima, da se nalaze između „čekića i nakovnja“ i da će odluka o umanjenju plata samo dovesti do dodatnog haosa u školama.

MOGUĆA RADIKALIZACIJA SVAKA škola će samostalno doneti odluku da li će u ponedeljak obustaviti nastavu, kaže Miodrag Sokić, potpredsednik Sindikata radnika u prosveti. – Ukoliko se odbijanje od plate nastavi i prilikom isplate prvog dela martovske plate (6. aprila), naše predsedništvo sindikata odlučiće o daljim vidovima radikalizacije štrajka – kaže Sokić.

Akutni problemi u školama juče su bili tema sastanka direktora osnovnih i srednjih škola iz cele Srbije sa ministrom prosvete dr Srđanom Verbićem. Direktori su najviše dilema imali oko načina na koji će obračunavati umanjenja zarada štrajkačima.

- Društvo direktora zatražilo je da Ministarstvo prosvete pošalje instrukcije kako da se jednoobrazno umanje zarade štrajkačima, jer ovako postoji mnogo dilema – kaže Zlatko Grušanović, direktor OŠ „Vuk Karadžić“ u Beogradu. – Ministar je rekao da direktori moraju da poštuju zakon i da nema izuzetaka od smanjenja. Većina direktora je ovo već obračunala, tako što je zaradu umanjiva srazmerno tome koliki deo radnog vremena čini tih 15 minuta časa.

U Ministarstvu prosvete potvrđeno je „Novostima“ da su školama juče poslali preporuku na koji način bi trebalo da obračunaju umanjene plate. Naveli su da će zaposleni u školama koje nisu obračunale umanjenja plate dobiti kada direktori urade taj posao.

Među tih 50 škola gde plata nije „legla“ je i 15 onih u kojima su bile neke greške u obračunima umanjenja.

Direktori, inače, pominju umanjenje za šest do osam odsto, a sindikati spekulišu iznosom od čak 30 procenata. Štrajkači kažu da su zakinuti od 1.000 do 2.000 dinara. Ima i onih kojima je uzet i procenat od prvog dela zarade.

Izvor: Novosti

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>