JEFTINA PEDAGOGIJA

galetin

Šta je to? Ovo što imamo. Podilaženje. Pre svega podilaženje primitivizmu.

Otuda deca i omladina potcenjuju realne vrednosti i zamenjuju ih u sebi bofl robom. Umesto izvorne narodne, ili starogradske muzike, ili rokenrola (ili klasične muzike, zašto da ne?) slušaju uglavnom nekakav konglomerat tehno ili rep muzike, ili turske sa otužnim zavijanjem na plitkim tekstovima koji promovišu prostakluk.

Zašto? Stoga što je prosveta i kultura od strane nadležnih namerno razbijana (još gore – to i dalje uveliko traje). Kulturni i prosvetni radnici imaju plate niže od spremačica, a roditelji se huškaju da deca budu što agresivnija u odnosu na svoje pedagoge. To u praksi znači da se neretko dešava da učenici i nižih odeljenja psuju, pljuju i šopaju svoje učiteljice (ad literam), a ovima ostaje samo da trpe, pošto zakon to dozvoljava, ili bi u suprotnom završile na ulici uz neviđen medijski linč – u šta smo se toliko puta uverili.

Šta ostaje? Dakle, evo, ostaje da je najpraktičnije da pedagog podilazi tom detetu u nadi da će biti pošteđen (ili bar da će jeftinije proći) i tako bolje vaspitana deca postaju taoci malih diktatora koji se podržavaju od strane nadležnih i koji zamagljuju ostaloj deci ono što je bitno, te razjedaju nastavni proces. I ne samo to – oni ugrožavaju sveopštu bezbednost u školama. Eto – to je jeftina pedagogija.

Miloš Galetin

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*