РАЗГОВОРИ У ВЛАДИ СРБИЈЕ

По договору од 25. маја 2015.године, када је отворена тема реализације Споразума о изласку из штрајка, данас су  председници репрезентативних синдиката образовања позвани у Владу РС.

Разговорима је присуствовао премијер, Александар Вучић, министар просвете, Срђан Вербић, министарка локалне самоуправе, Кори Удовички, а у име репрезентативних синдиката: Јасна Јанковић, Бранислав Павловић, Слободан Брајковић и Томислав Живановић.

Мислили смо да ће главна тема бити  помоћ на коју се Влада РС обавезала до краја календарске године. Изгледа да је ипак рано говорити о томе и ма колико синдикалци инсистирали на неким конкретнијим бројкама, без одобрења ММФ-а, а пре друге половине августа, тешко да ћемо сазнати неке детаље. Премијер је поновио да ће просветни радници бити први који ће осетити бољитак повећања плата.

Оно што нас је  занимало, а тиче се платних разреда, питали смо министарку Удовички. Закон о платним разредима свакако би смањио неправду у систему оних  који  се финансирају  из буџета.  С обзиром да до сада нисмо видели ни један предлог  Закона,  нити  позивани да се укључимо у његову израду,  добили смо  информацију да ће нацрт  бити  објављен у првој половини  јула и да ћемо тада моћи да дамо своје примедбе. И даље се не одустаје од примене Закона,  1. јануара 2016.године, мада је већ  извесно да ће он имати више  фаза, пре свега када је реч о вредновању рада и постигнућа на раду. Тиме ће се бавити свако министарство посебно, па ћемо о овој теми тек разговарати. Добра вест је да је Влада прихватила нека словеначка решења, а знамо да Словенци   имају најбољи систем платних разреда, бар што се нашег окружења тиче.

Прва недеља јула резервисана је за јавну расправу о изменама и допунама Закона о основама система образовања и васпитања. Предлог је да се синдикалне теме разматрају у Крагујевцу, 2.јула, о чему смо начелно постигли договор.

ИНФО УСПРС

Један коментар на РАЗГОВОРИ У ВЛАДИ СРБИЈЕ

  1. Nora каже:

    Trebalo bi razgovarati o radnicima koji ostaju bez posla zbog novog pravilnika, jer ima rešenja, samo nemojte dozvoliti da direktori manipulišu sa viškovima časova. Treba da ima prednost taj radnik koji je u stalnom radnom odnosu. Ima rešenja, samo direktori ( čast izuzecima)samovoljno dele časove kako odgovara njihovim interesima. Zašto imaju toliko nekontrolisanu veliku moć? Neki rade sa 1,30procenata norme, dok drugi nemaju ni normu! Šta je sa obećanjem da će se formirati komisija koja će voditi računa otome da ukrupnjavaju normu onima koji su ostali na ivici egzistencije, naročito ako postoji i mogućnost!

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>