НОВИ ЗАКОН ТРЕНИРА СТРОГОЋУ: Нема више бежања с часова!

OBRAZOVANJETRA_620x0

Родитељи ће, према новини коју је предложило Министарство просвете, имати свега три дана да оправдају изостанке своје деце. У супротном, школа ће их опоменути, а после тога звати и службенике центра за социјални рад
Нацрт закона о основама образовања, ученици, ђаци, школа, часови, бежање, фото
Директоре школа до сада је бирао искључиво школски одбор, који су чинила по три представника наставничког већа, савета родитеља и локалне самоуправе.
Таква пракса довела је до тога да су челници школа често бирани мимо воље колектива, и то углавном по партијској или рођачкој линији.
- Према новом нацрту закона, школски одбор бираће директора са листе кандидата који су добили подршку више од 50 одсто запослених у школи. Ако ниједан кандидат не добије толико гласова, конкурс се понавља. Цео поступак биће јаван, а подаци ће моћи да се пронађу на сајту Министарства просвете. Синдикати су се изборили за овај члан закона јер нам је мука од силних злоупотреба при запошљавању – објашњава за Курир Јасна Јанковић, председница Уније синдиката просветних радника Србије (УСПРС).

Нема скривања

Како каже, због корупције ће бити промењен и начин запошљавања наставника. Листе мањкова и вишкова у просвети редовно ће се ажурирати на сајту Министарства просвете и сваке школске године ће се до 15. августа знати колико и где има слободних радних места.
- Тако директори више неће моћи да крију да имају неко слободно место у школи и да запошљавају своје пријатеље и рођаке – истиче Јанковићева.

Још једна важна измена тиче се све масовнијих изостанака ђака из школе. Зато ће, уместо досадашњих осам дана, родитељи убудуће имати рок од свега три дана да оправдају изостанке своје деце. Ако то не ураде, школа ће их прво опоменути писменим путем, а после тога ће у помоћ моћи да позове и службенике Центра за социјални рад. Да је нека мера свакако потребна, показује и драматичан податак да су ђаци у Србији само у току једне године, 2012, имали чак четири милиона неоправданих изостанака.

Отказ за теткице

Након што је донело Правилник о финансирању школа, према којем би требало да се отпусти око 3.000 чланова ваннаставног особља (педагога, психолога, благајника, теткица), Министарство просвете је ову одлуку потврдило и у Нацрту закона коме је додат члан који предвиђа увођење служби које би за све школе на нивоу једне општине радиле послове чишћења и администрације.
- Не мислимо да је практичан. Имамо лош пример из Словеније. Замислите да пукне цев у школи и да чекате да радник неке службе пређе пола града како би вам помогао – каже Јанковић.

РЕЧ НАРОДА

Васка Максимова (57), наставник, двоје деце

Престрого је и свакако није разлог да школе контактирају са центром за социјални рад. Имала сам сличан случај. Мог сина су због једног неоправданог јурили да нађу и настала је читава збрка.

Соња Лукиновић (41), економиста, двоје деце

То би било страшно и тотално уврнуто. Једна од глупости за које се надам да ипак неће бити усвојене.

Славица Бојиновић (53), преводилац, двоје деце

Мислим да је то глупост. Верујем својој деци. Такође сам имала сукоб са разредном када ћерки није било добро, па није хтела да је пусти кући док не добије оца, а он ради у војсци и тешко га је добити истог тренутка.

Валентина Димитријевић (46), трговац, једно дете

То је највећа глупост, није у реду. Шта ако родитељ није могућности да се јави?

Извор: Курир

5 коментара на НОВИ ЗАКОН ТРЕНИРА СТРОГОЋУ: Нема више бежања с часова!

 1. Sviđa mi se ovaj predlog zakona. Ja sam savestan roditelj i istog dana kad mi se dete razboli, javim se razrednom starešini i obavestim ga o tome. Čim ozdravi i krene da pohađa nastavu, istog dana i ja odem do škole, opravdam časove, malo pogledam ocene, popričam sa razrednim i sa ponekim profesorom na koje naiđem. Zato mi dete ide redvno u školu, nema neopravdanih izostanaka i ima jako dobre ocene. Ovaj zakon ne odgovara samo roditeljima kojima vaspitanje svoje dece, ipak nije na prvom mestu. Žao mi je ako sam nekog uvredila komentarom, ali istinu ne možemo vačito da krijemo.
  Citiraći Marka Aurelija iz filma ,,Gladijator“
  <>

  • Nisam sigurna da se u prethodnom komentaru vidi citat, pa cu ponoviti:
   Tvoj nedostatak kao sina jeste moj neuspeh kao oca.

  • senci каже:

   U potpunosti se slažem sa vama. Onima što ne vode brigu o deci uvek smeta kada im se nametne još neka nova obaveza a kada se nešto desi naravno , tu su prosvetni radnici koji i kad nisu, jesu krivi, jer neko mora biti kriv.

   Mislim da je vreme da se malo više obrati pažnja na odgovornost roditelja i da se po tom pitanju nešto poradi.

 2. Mladen каже:

  Svako ko je u prosveti zna o koliko se velikom problemu radi, tako da svaka izjava roditelja u tekstu ne stoji. Roditelj cesto nisu zainteresovani za obrazovanje svoje dece i to je glavni problem!

 3. slavica каже:

  Ovo sa tetkicama je nemoguće i smešno…. I opštine su istile agencije…pa su menjali žene koje će čistiti na svakih mesec dana… zamislite da u školu dodje žena koja nema proveru zdravstvenih sposobnosti, a treba da radi sa decom, mi ne smemo da povisimo ton na učenike a zamislite ženu koja dolazi da odradi posao što pre… Ko će da zvoni nama u izdvojenim odeljenjima, koće da otključava školu, loži i da li ćemo mi učitelji počistiti i obrisati sve što dete prospe… tetkica treba da stigne da to obriše…Smešan je predlog jer one rade za 20 hiljada, a u agenciji će dobijati još manje… Možda će nama učiteljima proširiti zaduženja…

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>