ZAKLjUČCI OKRUGLOG STOLA KOJI JE ORGANIZOVALA USPRS U ČAČKU, 3. JULA 2015. GODINE

unija-300x169

1. Okrugli stolovi koje organizuje Unija SPRS predstavljaju otvorenu diskusiju u kojoj se ispred sagovornika i učesnika ne postavljaju prepreke u obliku brojnih tehničkih, vremenskih i tematskih ograničenja.

2. Izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja se moralo pribeći zbog toga što su pojedina rešenja u postojećem Zakonu postala neodrživa u svakodnevnoj nastavnoj praksi. Međutim, ove izmene i dopune ne menjaju suštinu Zakona, koji je generalno veoma loš, i kao što ga nije naročito popravila nijedna od šest izmena od njegovog nastanka 2003. godine, ne očekujemo boljitak ni od ove, poslednje korekcije.

3. Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja je u naš obrazovni sistem još od 2009. godine, uneo „virus standardizacije“, a to se prepoznaje po primeni modela iz poslovnog sveta u obrazovanje odnosno, uvođenje „standarda“, pravila sa tržišta i pojačanog administriranja. U središtu svega je „sistem“, a tu igraju sasvim sporedne uloge učenici, nastavnici, roditelji. U ovako postavljenom sistemu, dobri rezultati su izuzetak a opadanje kvaliteta obrazovanja, pravilo. On podstiče takmičenje umesto ostvarivanja saradnje i poverenja.

4. U Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja će ostati čak i nezgrapno i nesrećno formulisane rečenice koje ne znače baš ništa. U Zakon treba staviti samo ono što se može oročiti, ono što treba učiniti, a izbaciti iz njega formulacije koje ne znače ništa.

5. Izmene i dopune koje su donete u Pravilniku o kriterijumima i standardima za finansiranje ustanova koje obavljaju delatnost osnovnog obrazovanja i vaspitanja, kao i u Pravilniku o kriterijumima i standardima za finansiranje ustanova koje obavljaju delatnost srednjeg obrazovanja i vaspitanja, 8. aprila 2015. godine, neophodno je povući u potpunosti i proglasiti nevažećim. USPRS smatra da je sporan njihov sadržaj, baš kao i način i vreme nastanka. Njihov opstanak u ovakvom obliku smatraće teškom provokacijom od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, uperenom protiv zaposlenih i samog sindikata.

6. USPRS predlaže da se formira radna grupa koju će sačinjavati predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, sindikata, udruženja sekretara škola, računovođa, stručnih saradnika koja će raditi na stvaranju novog Pravilnika o kriterijumima i standardima za finansiranje ustanova koje obavljaju delatnost osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja i koji bi se, nakon usaglašavanja primenjivao od školske 2016-2017. godine.

U Čačku, 3.7.2015.

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>