Upis u srednje škole: Srbija ostaje bez zanatlija

zanatska skola_620x0

Medicinski smerovi biće apsolutni hit ovogodišnjeg upisa u srednje škole. Za masere i medicinske tehničare po 90 bodova

OD cele generacije sa 69.000 malih maturanata, samo sedmoro se odlučilo da ode u zidare – šest u Beogradu i jedan u Bačkoj Topoli. Ali pošto je za jedno odeljenje potrebno bar 15 đaka, moglo bi da se dogodi da se ove godine niko ne školuje za zidarski zanat. I sa ostalim zanatima slika je ista ili gora – Građevinskoj školi u Beogradu prijavila su se po tri tesara i armirača, jedan krovopokrivač, u Loznici šest dekoratera zidnih površina…

Iako u ovim školama đaci dobijaju stipendije kompanija, imaju obezbeđen dom i posao nalaze čim dobiju diplomu, ove godine interesovanje je dodatno opalo. Nećemo imati nijednog novog mašinbravara u Beogradu, a u celoj Srbiji prijavljena su 23. Kad bi se zainteresovani za auto-limara iz svih tehničkih škola skupili, jedva da bi formirali jedan razred. U celom Beogradu prijavilo ih se svega devetoro.

Za obućara se prijavilo po jedno u Beogradu, Rumi i Apatinu i troje u Beloj Palanci. Od 25 škola, koje obrazuju mesare, samo šest je uspelo da prikupi kvotu predviđenu planom upisa.

Sa druge strane, za pojedine škole bila je prava jagma. Najteže je bilo upisati se u odeljenja za farmaceutskog tehničara. Za ovaj profil poslednji na listi u Nišu ima neverovatnih 97 bodova, u Vranju 96,75 u Novom Sadu 95,75, u Kragujevcu 94,75, u Somboru 94, u Leskovcu 93,75, Kruševcu 93,50… U čak 19 gradova za ovaj smer bilo je potrebno više od 90 bodova. Slično je bilo i za ostale medicinske profile – zubnog i medicinskog tehničara, a za fizioterapeuta u Nišu je bilo potrebno 95, u Novom Sadu bod manje.

Isti trend kao pri upisu na fakultete pokazali su i mali maturanti – glavom su već u inostranstvu. Iako je plata medicinske sestre u Srbiji tridesetak hiljada dinara, na ove smerove je najveća navala i najbolji đaci odlaze za masere, babice, negovateljice i druge medicinske profile. Baš kao što brucoši biraju informacione tehnologije, uz argument da sa tim mogu najlakše u inostranstvo.

Gimnazije su se malo „podigle“ u odnosu na prošlu godinu, kada je recimo u Zemunskoj, nakon prvog upisnog kruga, ostao prazan ceo jedan razred, a upisivalo se sa 54 boda. Sada je lestvica postavljena na 71 poen.Za upis dvojezičnog, engleskog odeljenja gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu bilo je potrebno minimum 112 bodova, a 110 i 107 bila je donja granica za isto odeljenje u dve niške gimnazije. Više od sto bodova bilo je potrebno i za gotovo sva ostala dvojezična odeljenja u gimnazijama. Sve bodove preko maksimalnih sto đaci su stekli zahvaljujući nagradama na takmičenjima.

Granica je bila visoko postavljena i za standardna odeljenja društvenog i prirodnog smera u pojedinim gimnazijama. Za Prvu kragujevačku potrebno je 89,60, Prvu nišku 91,75, Treću beogradsku 94, Trinaestu beogradsku 90,28…

Ali, sa druge strane, mnoge gimnazije nemaju prijavljen predviđeni broj đaka. Čak 31 od ukupno 86 gimnazija nije popunila upisnu kvotu i ostalo im je mesta za drugi upisni krug. Đaci su raspoređeni po školama u nedelju, u ponedeljak i utorak traje upis u prvom krugu, a paralelno će učenici koji nisu raspoređeni prema prvoj listi želja moći da napišu novu. Drugi upisni krug biće završen u četvrtak.

SENTA BEZ GIMNAZIJALACA

GENERACIJA gimnazijalaca ove godine, po svemu sudeći, neće biti upisana u Senti. Samo dvoje prijavilo se za ovu školu, a predviđen je upis jednog odeljenja sa 30 učenika. U pojedinim gradovima kriterijumi su toliko pali da poslednji primljeni u gimnaziji u Sokobanji ima svega 40 bodova, u Lazarevcu 42, u Grockoj 43, a u Aleksincu 44 od maksimalnih 100 poena.

Izvor: Novosti

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>