MINISTRU PROSVETE

jasna-jankovic

 

MINISTRU PROSVETE, NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA

Poštovani,

Dana 14. jula 2015. godine školske uprave su svim područnim školama prosledile Stručno uputstvo o formiranju odeljenja i načinu finansiranja u osnovnim i srednjim školama za školsku 2015/2016. godinu. U Stručnom uputstvu, u delu koji se odnosi na finansiranje  zaposlenih u osnovnim i srednjim školama, navodi se da se finansiranje zaposlenih vrši u skladu sa Pravilnicima o kriterijumima i standardima za finansiranje ustanova koje obavljaju delatnost osnovnog, odnosno srednjeg obrazovanja.

Pošto smo se odmah nakon objavljivanja ta dva Pravilnika krajem aprila 2015. godine obratili Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i ukazali na pojedina loša rešenja u pravilnicima, pogotovo na ona koja se tiču zaposlenih van nastave, imali smo nekoliko susreta sa pomoćnicom ministra gospođom Snežanom Marković, koja nam je dala čvrsta uveravanja i obećanja da će pomenuti pravilnici u najskorije vreme biti izmenjeni. Na poslednjem takvom sastanku dobili smo usmene garancije da će pravilnici biti izmenjeni najkasnije nekoliko dana po završetku javne rasprave o nacrtu Zakona o izmena i dopunama ZOSOV-a.

Nažalost, i pored naših molbi da se školama uputi  cirkularno pismo sa obaveštenjem da se radi na promeni pomenutih pravilnika, takav dopis nije poslat. Umesto dopisa, školama je juče poslato Stručno uputstvo u kome se propisuje da se CENUS ima napraviti u skladu sa postojećim pravilnicima objavljenim u Službenom listu br. 36/15, za koje ste i Vi, poštovani gospodine Ministre, rekli da nisu dobro rešenje i da će se uskoro menjati!

Pošto je više nego jasno da se Vaši saradnici ne drže obećanja koja su sami dali, a u školama širom Srbije se vrši utvrđivanje tehnoloških viškova zbog kriterijuma i standarda propisanih u novim Pravilnicima (zbog kojih će od 1. septembra 2015. godine nekoliko hiljada ljudi postati tehnološki viškovi, a rad mnogih škola biti otežan a možda i blokiran), nama ne preostaje ništa drugo nego da Vas još jednom, javno, pozovemo da hitno stavite van snage pravilnike o finansiranju ustanova osnovnog i srednjeg obrazovanja. Predlažemo Vam da ili ponovo vratite pravilnike koji su važili do aprila 2015. godine, ili donesete nove pravilnike koje je Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije pripremila, kada već to nisu uradili Vaši službenici.

U protivnom, na vreme Vas upozoravamo da ćete se suočiti sa velikim problemima u funkcionisanju škola u celoj Srbiji.

U nadi da ćete napokon nešto preduzeti da rešite jedan od najvažnijih problema srpskog školstva, primite izraze našeg poštovanja.

U Beogradu, 15. jula 2015. godine

Jasna Janković,

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>