Вербић: Отпремнине за око 1.000 радника у просвети

Verbic

Министар просвете Срђан Вербић изјавио је да ће се до 1. септембра знати колико ће просветних радника остати без посла, али да очекује да ће отпремнину добити око 1.000 људи.
Вербић је у интервјуу за лист „Недељник“ рекао да се прво мора урадити „укрупњавање норме часова“, после чега ће се тачно знати колико ће просветних радника бити отпуштено.
„Сваке године има отпуштања зато што се мењају профили школа, а наставници остају без довољног фонда часова. Постају технолошки вишкови или бивају отпуштени. Исто би требало очекивати и наредне школске године. Покушавамо да сви наставници раде са максималним бројем часова – да немамо четири професора са по пет часова, него да имамо једног од 20. Када урадимо то укрупњавање норме, неким људима треба понудити отпремнине“, рекао је Вербић.

Он је казао и да ће се ускоро у Скупштини Србије наћи и предлог закона о уџбеницима, који је у мају ове године повучен из скупштинске процедуре.

„Није ми јасан тај утисак у јавности, јер ништа нисмо попустили. Ништа се није променило у том закону, који ће се ускоро појавити у Скупштини“, рекао је Вербић.

Додао да се нови људи у Министарству просвете разликује од претходних јер често користи речцу „не“, али и по томе што не дозвољавју да се раде незаконите ствари.

„Није то лако, али не попуштамо“, рекао је Вербић и нагласио да је задовољан квалитетом уџбеника, али не и начином како се користе.

„Мене највише брине када уџбеник после годину дана изгледа као да га нико никада није отворио. Онда је потпуно небитно какав је садржај унутра. А квалитет уџбеника је сасвим у реду“, рекао је Вербић.

Извор: Н1

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>