Direktori škola, čuvajte se kontrole!

dru-skole_620x0

Od iduće šklske godine stroga kontrola zapošljavanja u školama: Direktore će u ovom pogledu ugruženo kontrolisati i sindikati i predstavnici Ministarstva prosvete

NAREDNE školske godine direktorima škola biće mnogo teže da skrivaju radna mesta za svoje kadrove i da zapošljavaju preko veze, jer će ih prvi put udruženo kontrolisati sindikati i predstavnici Ministarstva prosvete. U prosveti radi oko 20.000 nastavnika delimičnih tehnoloških viškova i još oko 140 prosvetara koji primaju punu platu, nemaju normu, pa i ne ulaze u učionicu.

I umesto da se ovaj broj smanjuje značajno, jer svake godine prirodnim odlivom iz prosvete ode bar 4.000 nastavnika, zbog neracionalnog primanja i sve manje dece, broj tehnoloških viškova raste. Ministarstvo i sindikati formirali su juče radnu grupu za kontrolu zapošljavanja u školama i održali prvi sastanak na kome je dogovoreno kako će otkrivati i rešavati ovakve slučajeve.

- Ministar Verbić podržao je predloge radne grupe u nameri da se postupak angažovanja zaposlenih u ustanovama obrazovanja i vaspitanja učini efikasnijim i transparentnim. Od direktora škola će se zahtevati da u potpunosti poštuju odredbe Posebnog kolektivnog ugovora, što će biti predmet kontrole, kako sindikata tako i Ministarstva – saopšteno je iz Ministarstva prosvete.

I sindikalci su sa sastanka izašli zadovoljni. Kažu, do sada su malverzacije ili pokušaje skrivanja radnih mesta otkrivali na konferencijama za medije, a sada postoji zvanično telo kome će prijavljivati nepravilnosti.

- Predstavnici sindikata u školama direktno će obaveštavati školske uprave ako uoče da direktori žele da prikriju neko radno mesto ili da nekoga prime mimo procedure – kaže za „Novosti“ Dobrivoje Marjanović, koji je u ime Unije sindikata prosvetnih radnika član radne grupe. – Školama je nedavno stiglo obaveštenje iz Ministarstva prosvete da ne smeju da povećavaju broj zaposlenih preko broja koji je bio pre zabrane zapošljavanja. Za svako radno mesto traži se saglasnost vladine komisije, a odobrenje se dobija samo u izuzetnim slučajevima.

VIŠKOVI

- Dogovoreno je da se tehnološki viškovi rešavaju tako što će prioritet biti nastavnici koji su imali punu normu, kada se budu raspoređivali časovi kolega koji idu u penziju. Posle njih će norma biti dopunjena kolegama koji su primljeni na delimičnu normu, a rade u školi gde postoje neraspoređeni časovi. Na trećem mestu biće kolege iz drugih škola, a tek na četvrtom prijem novih kadrova – kaže Marjanović.

Izvor: Novosti

Jedan komentar na Direktori škola, čuvajte se kontrole!

  1. Treba brinuti o tehnološkim viškovima, ali i o ostalim kategorijama. Kada će da dođu na red nezaposleni? Ja imam 16 godina radnog staža u nastavi NA ODREĐENO VREME(i još 9 na raznim drugim poslovima). I kada se ukaže prilika,neko ode u penziju,onda ili se mora primiti tehnološki višak, ili se zbog manjeg broja upisanih učenika to mesto „ugasi“.O tome kako preživeti kao samohrana majka dvoje dece i podstanar, da i ne govorim. Strašno je što nas takvih ima mnogo. Volela bih da znam gde se o tome ovako javno piše.

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>