Prosvetari ispaštaju zbog opštinske nebrige

dru-skole_620x0
Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije obratila se juče pismom ministrima prosvete i finansija tražeći od njih da, u okviru svojih nadležnosti, reaguju na to što već ko zna koji put zbog blokade školskih računa kasne plate zaposlenima u njima.Ovaj put u blokadi je 185 škola u Srbiji, a prema računici sindikata, zbog toga plate na vreme nije dobilo oko 9.000 zaposlenih.

Do blokada školskih računa dolazi uglavnom zbog toga što lokalne samuprave ne izmiruju svoje obaveze prema školama, te ni one, s obzirom na to da nemaju izvornih prihoda, ne mogu da izmire svoje finansijske obaveze u rokovima u kojima ih na to obavezuje Zakon o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama, koji se primenjuje od aprila 2013. godine.

Uglavnom su to dugovi prema zaposlenima koji su tužili školu i dobili sudski spor, pa je škola dužna da plati sudske troškove i nadoknadi zaposlenom, recimo, zaradu neisplaćenu zbog otkaza za koji je sud utvrdio da je nezakonit.Pored ovih, škole imaju i dugovanja za komunalne usluge, zbog kojih su im ranije komunalna preduzeća te usluge obustavljala, a u poslednje vreme ih tuže, dobijaju sporove i dugove naplaćuju preko izvršitelja, koji blokiraju školske račune. Prema podacima Ministarstva privrede, ukupan trenutni dug škola koje su u blokadi u Srbiji veći je od 114 miliona dinara.

Od ovih škola četrnaest ih je u Vojvodini, i to jedna  u opštinama Inđija (OŠ “22. jul” u Krčedinu), Kovin (OŠ “Sava Maksimović” u Mramorku), Sečanj (OŠ “Braća Stefanović” u Neuzini), Senti (Gimnazija sa domom za talentovane učenike “Boljai”) i Temerinu ( osnovna “Kokai Imre”, a po tri u opštinama Irig (u Irigu osnovna “Dositej Obradović”i srednja “Borislav Mihajlović Mihiz” i osnovna “Milica Stojadinović Srpkinja” u Vrdniku), Novom Sadu (osnovne “Dušan Radović” i “Jožef Atila” i Srednja mašinska) i u Pećincima (osnovna “Slobodan Bajić Paja i Tehnička “Milenko Verkić Neša” u Pećincima i osnovna “Dušan Jerković Uča” u Šimanovcima).

D. D.
Grad Kragujevac obezbedio pare za škole

Grad Kragujevac pre nekoliko dana obezbedio je 33 miliona dinara neophodnih za deblokadu računa svih osnovnih i srednjih škola u Kragujevcu, saopštio je gradonačelnik Radomir Nikolić na sastanku sa direktorima svih škola u gradu. Deblokadom računa stvorili su se uslovi da škole započnu ozbiljne pripreme za narednu školsku godinu, da realizuju proces javne nabavke i sređivanje škola. Obaveze lokalne samouprave prema prosveti i obrazovanju iznose deset miliona evra, a samo na ime kamata i sudskih troškova dosadašnji dug premašio je 50 miliona dinara.

Izvor: Dnevnik

Jedan komentar na Prosvetari ispaštaju zbog opštinske nebrige

  1. Anonimni kaže:

    Pa oslobodite ljude idioti oni obrazuju a kaznite te politicke lesinare da ne primaju platu

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*