Месечне архиве: јул 2015

Жал за младост

Коментаришући најављено отпуштање бар 1000 људи из просвете,  Министар просвете др Срђан Вербић је рекао да ни сам није задовољан условима и критеријумима на основу којих се одређује ко ће постати технолошки вишак и отићи из просветног система.

“Нисам задовољан њима јер су изашли као компромис у преговорима са синдикатима током петомесечног штрајка, а захтев синдиката је био да се испоштују у потпуности листе технолошких вишкова. Мислим да је свима нама много боље да отварамо конкурсе за нова радна места без обзира на то да ли је неко технолошки вишак или не, и да притом највише вреднујемо квалитет, а не колико је неко провео у просвети и какав му је социјални статус”, рекао је Министар Вербић.

Када грађани Србије прочитају овакву изјаву Министра просвете, могу да закључе да у просвети на једној страни стоји млади министар који се брине за квалитет, а на другој зли синдикати којима до квалитета није стало. И још, како су ти исти синдикати штрајком приморали министра да прихвати компромис и поштује листе технолошких вишкова које су синдикати створили да заштите неквалитетне наставнике, а све на штету оних који нешто вреде.

...

Укрупњавање

У Министарству просвете је 17. јула 2015. године одржан први састанак Радне групе за праћење ангажовања запослених у установама образовања и васпитања. Како је саопштено на веб сајту Министарства просвете, састанку је присуствовао и Министар Вербић који је „подржао предлоге Радне групе у намери да се поступак ангажовања запослених у установама образовања и васпитања учини ефикаснијим и транспарентним. Од директора школа ће се захтевати да у потпуности поштују одредбе ПКУ што ће бити предмет контроле, како синдиката тако и Министарства.“ Радне групе ће бити основане и на нивоу школских управа, „како би представници Министарства из школских управа заједно са синдикатима радили на усмеравању решавања проблема ангажовања запослених у просвети и укрупњавања норме у складу са одредбама Посебног колективног уговора за запослене у основним и средњим школама и домовима ученика и Закона о основама система образовања и васпитања.“

Када просветна јавност прочита једну овакву вест, верујемо да нема никог ко неће поздравити оснивање и рад ових група, као и циљеве које су себи зацртале. Заснивање радног односа у просвети годинама је било без икаквог плана, Закон и ПКУ се или нису поштовали или су се користиле тзв. рупе у њима, те данас имамо следеће стање: хиљаде просветних радника са непуном нормом примљене у радни однос у неколико последњих година, у исто време када су хиљаде радника губиле норму због смањења броја одељења.

...

Вучић: Повећање плата и пензија неће бити симболично, највише просветарима

Премијер Србије Александар Вучић најавио је данас да повећање пензија и плата у јавном сектору неће бити симболично, али ће, због очувања фискалне равнотеже, бити у мањем проценту од оног који фискални простор “дозвољава”.

Премијер је рекао да ће плате и пензије свима бити повећане пре краја године, као и да ће то повећање бити настављено и у следећој години.

Он је рекао да 360.000 запослених у јавном сектору може да очекује највећа повећања плата у овој години, мада не за онолико за колико су смањене.
Премијер је додао да је идеја владе да се највише плате повећају у просвети, дакле, професорима, учитељима, наставницима.

...

Просветари испаштају због општинске небриге

Унија синдиката просветних радника Србије обратила се јуче писмом министрима просвете и финансија тражећи од њих да, у оквиру својих надлежности, реагују на то што већ ко зна који пут због блокаде школских рачуна касне плате запосленима у њима.Овај пут у блокади је 185 школа у Србији, а према рачуници синдиката, због тога плате на време није добило око 9.000 запослених.
...

МИНИСТРУ ПРОСВЕТЕ

...

МИНИСТРУ ФИНАНСИЈА

...

ПЛАН ОТПУШТАЊА: Откази прво у просвети

Пропис који је јуче усвојила Влада и проследила га Парламенту предвиђа да у року од два месеца буде завршен план отпуштања за ову годину.

Ово правило важи за све државне институције, укључујући ту општине, градове и локална јавна предузећа. Изузетак је просвета, где нове систематизације „очишћене од вишка запослених“ морају бити готове до 31. августа.

Како „Блиц“ сазнаје, о овом закону Парламент би требало да се изјасни пре летње паузе, а која је оквирно планирана за 5. август.

Иако је то раније било предвиђено, Влада јуче није усвојила план рационализације по ресорима, са прецизним бројем оних који ће бити проглашени за вишак. На питање чему ово одлагање, у Немањиној је „Блицу“ речено да су преостала „још нека ситна усаглашавања“ и да ће план бити усвојен на наредној седници Владе.

- Важно је да кровни закон оде на усвајање у Парламент. С овим задатком, у односу на договор са ММФ, каснимо читав месец. Када Влада усвоји план рационализације по секторима, сваки министар ће морати, уз договор са синдикатима из свог ресора и директорима установа, да прецизира нову систематизацију. Рачуна се да ће заправо први откази по основу овог закона и плана рационализације кренути у просвети. Они морају да пожуре како би у нову школску годину ушли са новим систематизацијама, тврди извор „Блица“ из Немањине.

Из јавне управе ће, према до сада усаглашеним детаљима плана, током ове године отићи око 9.000 људи. Само 3.000 њих иде у пензију, остали – на биро за незапослене. Очекује се да уз отпремнине из локалних самоуправа оде око 4.500 људи, а да још око 2.000 запослених буде пензионисано.

То је и даље много нижи број од онога што је уговорено са ММФ-ом. Са Фондом је усаглашено да Србија до 2018. умањи трошкове за плате у јавном сектору на нивоу опште државе за око 1,1 милијарду евра, односно да се годишње број запослених умањује за 25.000.

- Фонд цени напоре да се јавни сектор рационализује. Тешко да ће инсистирати на прецизном броју отказа – кажу у Влади.

Извор: Блиц

...

ПРОМЕНЕ ЗОСОВ – а

Министарство просвете, науке и технолошког развоја објавило је списак најважнијих промена које ће донети Закон о изменама и допунама Закона о основама система образовања и васпитања.

Извор: Министарство просвете, науке и технолошког развоја

...

PROMENjEN RUKOVODILAC ŠKOLSKE UPRAVE ZA BANAT

БОЈАНИЋ УМЕСТО БАЊАНИНА
Нови руководилац Школске управе за Банат од почетка ове недеље је Милан Бојанић, просветни саветник у овој управи. Он је дошао на место Станише Бањанина, досадашњег дугогодишњег првог човека ове управе.- Тачно је да нисам више руководилац Школске управе за Банат. Ово решење је на снази од понедељка, 13. јула и добио сам га без образложења – потврдио је за наш лист Станиша Бањанин.
Доскорашњи начелник ће, како нам је рекао, остати да ради у Школској управи као самостални просветни саветник.

Извор: Зрењанин

...

Влада усвојила измене Закона о основама система образовања

Влада Србије усвојила је на данашњој седници Предлог измена Закона о основама система образовања и васпитања.

- Предложено је да се из закона брише став који прописује да наставнику, васпитачу или стручном сараднику радни однос престаје на крају школске године у којој навршава 40 година стажа осигурања или 65 година живота и најмање 15 година стажа осигурања – наводи се у саопштењу Владе Србије.

...