Стиже танка повишица или једнократна помоћ

Dugovi-siromaštvo-prazan-novčanik
Крајем месеца, тврди министар финансија Душан Вујовић, знаће се детаљи о повећању плата и пензија. Он је, након састанка српске делагације са челним људима Међународног монетарног фонда у Лими, изјавио да ће више детаља бити познато када мисија те међународне финансијске организације дође у Србију, додајући да се разговара о томе да ли ће повећање плата и пензија бити у процентима или ће бити комбинација  процента и једнократне помоћи.

То су све нијансе о којима ће бити речи у оквиру треће ревизије ММФ-а, која почиње крајем месеца – истакао је Вујовић. – Сада је важно то што је ММФ прихватио идеју да се уради парцијално повећање плата и пензија и сагласио се с њом, посебно зато што је традиционална струја унутар те институције била против.

Он је прецизирао да се најављено повећање плата и пензија пре свега односи на оне којима приходи нису ни умањивани јер су били испод 25.000 динара. Они ће, наиме, осетити повећање, док ће за све остале, који су имали више од тога, повећање заправо бити само делимична компензација онога што им је смањено.

– Најважније је показати ММФ-у да постоји фискални простор за такво повећање, односно да је однос прихода и расхода у буџету такав да дефицит може бити одржив, као и да трогодишњи циљ може бити остварен. Неће бити проблема да докажемо да фискални простор за повећање примања постоји, а колико ће то тачно бити, то све зависи од прецизне анализе коју ћемо радити крајем октобра и почетком новембра, када мисија ММФ-а дође у Београд – закључио је Вујовић.

Сам министар је, и поред најаве о повећању плата и пензија, ипак истакао да коначну одлуку треба да усвоји Борд директора ММФ-а, на састанку, планираном да се одржи највероватније пре католичког Божића, односно пре 24. децембра.

Осим мишљења ММФ-а, за коначну одлуку о повећању плата и пензија битан је и став Светске банке.

Шеф Канцеларије Светске банке у Србији Тони Верхајен изјавио је да би та институција могла одобрити селективно повећање плата у јавном сектору. То би значило повећање само минималних зарада наредне године.

– Ако мора да дође до повећања плата 2016. године, то би требало да буде као подршка процесу реформи. То значи да би они који зарађују мање од референтне плате могли добити повећање плата, али опште повећање би само повећало аномалије које постоје – рекао је Верхајен.

Љ. Малешевић

 

Пензије веће до два и по процента?

У меморандуму који је Влада Србије упутила ММФ-у разматрају се две опције за повећање пензија. По првој, пензионери би добили стално повећање од један до 1,5 одсто уз доплату једнократне помоћи чији износ још није одређен. Друга опција предвиђа повећање пензија од 2,5 одсто, без додатне помоћи. Дакако, повећање би осетили само они пензионери чији чекови нису ни смањивани, односно који имају мање од 25.000 месечно, док би половина оних који имају мање пензије добила само део онога што им је држава зарад штедње узела.

Патимо од вишка менаџера

Шеф канцеларије Светске банке Тони Верхајен упозорио је на то да  Србија има дупло више запослених на менаџерским функцијама него друге европске земље.

– Обично је то пропорција један према осам, између менаџера и радника, а у Србији је један према четири, дакле превише руководилаца и пратећих функција, а премало запослених у сектору услуга – казао је Верхајен.

Он навео и да менаџери компанија које су у реструктурирању блокирају тај процес, због чега се реструктурирање, али и приватизација, спорије одвијају.

Извор: Дневник

Један коментар на Стиже танка повишица или једнократна помоћ

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>