JAVNI SEKTOR Otkrivamo kolike će biti najveće, a kolike najmanje plate

novac_dinari_u_stosu

„Blic“ je imao uvid u nacrt zakona o platama koji bi trebalo da stupi na snagu 1. januara 2016. godine. Otkrivamo glavne novine ovog zakona.

Zakon treba da stupi na snagu 1. januara 2016. godine

Najmanja plata u javnom sektoru iznosiće oko 22.000 dinara, a najveća 155.000 dinara. Svi koji platu primaju iz državnog budžeta biće raspoređeni u 60 platnih razreda, najmanji će biti jedan, a najveći sedam i po, navodi se u nacrtu Zakona o platama u koji je “Blic” imao uvid i koji bi trebalo da stupi na snagu 1. januara 2016. godine.

Zakon u ponedeljak kreće u javnu raspravu, plan je da u Skupštinu na usvajanje stigne tokom decembra ove godine, a da se sa primenom počne u narednoj godini.

Prema planu, Zakon treba da stupi na snagu 1. januara 2016. godine, dok će član osam koji predviđa da osnovica za obračun plata u lokalnim samoupravama i pokrajinama ne sme biti veća od one koja je na republičkom nivou, početi sa primenom usvajanjem budžeta za 2017. godinu.

- Namera je da se za isti posao bez obzira na to da li se radi u ministarstvu, državnoj agenciji ili instituciji dobija ista plata. Tako će, recimo, svi pravnici ili ekonomisti biti u istoj kategoriji. Ranije se njihova mesečna zarada razlikovala i po 30.000 do 40.000 dinara – kaže naš sagovornik.

Naš sagovornik dodaje i da su među platama u javnom sektoru velike neujednačenosti, jer u celom sistemu postoji 2.200 radnih mesta, preko 10 osnovica i oko 900 koeficijenata.

Dodatak za pripravnost zaposlenog koji u svakom trenutku može biti pozvan na posao je 10 odsto od vrednosti radnog sata.

Šta sve predviđa novi zakon:

Za rad noću od 22 časa do šest ujutro zaposlenom se dodaje 26 odsto na vrednost radnog sata

Za prekovremeni rad moguća je i isplata povećane cene radnog sata sa 26 odsto

110 odsto vrednosti radnog sata plaća se rad na praznik

Na svaki sat prekovremenog rada dobija se sat i po slobodnog vremena koji se sabiraju i mogu se iskoristiti u naredna tri meseca.

Izvor: Blic

4 komentara na JAVNI SEKTOR Otkrivamo kolike će biti najveće, a kolike najmanje plate

  1. Vlada kaže:

    Koliko će profesor sa VII-1 nivoom stručne spreme imati platu, ako sada ima oko 40.000 dinara?

  2. Mirjana kaže:

    Koliko će prof.razredne nastave sa VII-1 stepenom imati platu? Koji će to biti platni razred?

  3. Ivana Gojkov kaže:

    Kolika će biti plata sekretara škole sa 50% radnog vremena?

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>