„Vrlo brzo stiže pomoć prosvetnim radnicima“

dru-skole_620x0

Jednokratnu pomoć u iznosu od 6.000 dinara prosvetni radnici mogu da očekuju krajem novembra ili početkom decembra.
To je rečeno je na sednici skupštinskog Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo.
To skupštinsko telo je u načelu prihvatilo predloženu dopunu Zakona o budžetu za 2015. godinu, kojom je predviđeno da se zaposlenima u prosveti isplati jednokratno 6.000 dinara, a o čemu će poslanici sutra započeti raspravu.
Pomoćnica ministra finansija Mirjana Ćojbašić rekla je da zaposleni tu pomoć mogu da očekuju vrlo brzo, odnosno krajem novembra ili početkom decembra.

Precizirala je da je u pitanju oko 110.000 zaposlenih, za šta će iz budžeta biti izdvojeno oko 1,1 milijarda dinara.

„Mi smo planirali sredstva za sve zaposlene – 108.000 u osnovnom i srednjem obrazovanju i 1.392 u učeničkom standardu“, rekla je Ćojbašić.

Predstavnici prosvetnih sindikata saopštili su članovima tog skupštinskog tela da pregovora o toj sumi nije bilo, da su samo obavešteni koliku će pomoć prosvetari dobiti, te da je pomoć veoma mala.

Aleksandra Jerkov (DS) rekla je da ta stranke ne može da bude protiv toga, jer će prosvetari dobiti neke pare, ali da smatra nedopustivim da se za nastavnike i učitelje izdvajaju tako mali iznosi.

Članom 1. ovog zakona predlaže se da se na osnovu odluke vlade zaposlenima u ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja i ustanovama učeničkog standarda jednokratno isplati neto iznos od 6.000 dinara sa pripadajućim porezom i doprinosima za obavezno socijalno osiguranje.

Vlada Srbije je u obrazloženju dopuna zakona navela i da je donošenje tog zakona neophodno radi unapređenja kvaltiteta procesa rada srednjih i osnovnih škola i ustanova učeničkog standarda.

Predloženo je da se zakon donese po hitnom postupku kako bi se stvorili uslovi da se predložena rešenja realiziju u 2015. godini, u skladu sa bilansnim mogućnostima budžeta Srbije.

Takođe, predloženo je i da zakon stupi na snagu narednog dana od objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije“.

Izvor: B92

Jedan komentar na „Vrlo brzo stiže pomoć prosvetnim radnicima“

  1. [...] Unija sindikata prosvetnih radnika Vojvodine: „Vrlo b… (9.11.2015) [...]

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*