„Врло брзо стиже помоћ просветним радницима“

dru-skole_620x0

Једнократну помоћ у износу од 6.000 динара просветни радници могу да очекују крајем новембра или почетком децембра.
То је речено је на седници скупштинског Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво.
То скупштинско тело је у начелу прихватило предложену допуну Закона о буџету за 2015. годину, којом је предвиђено да се запосленима у просвети исплати једнократно 6.000 динара, а о чему ће посланици сутра започети расправу.
Помоћница министра финансија Мирјана Ћојбашић рекла је да запослени ту помоћ могу да очекују врло брзо, односно крајем новембра или почетком децембра.

Прецизирала је да је у питању око 110.000 запослених, за шта ће из буџета бити издвојено око 1,1 милијарда динара.

„Ми смо планирали средства за све запослене – 108.000 у основном и средњем образовању и 1.392 у ученичком стандарду“, рекла је Ћојбашић.

Представници просветних синдиката саопштили су члановима тог скупштинског тела да преговора о тој суми није било, да су само обавештени колику ће помоћ просветари добити, те да је помоћ веома мала.

Александра Јерков (ДС) рекла је да та странке не може да буде против тога, јер ће просветари добити неке паре, али да сматра недопустивим да се за наставнике и учитеље издвајају тако мали износи.

Чланом 1. овог закона предлаже се да се на основу одлуке владе запосленима у установама основног и средњег образовања и установама ученичког стандарда једнократно исплати нето износ од 6.000 динара са припадајућим порезом и доприносима за обавезно социјално осигурање.

Влада Србије је у образложењу допуна закона навела и да је доношење тог закона неопходно ради унапређења квалтитета процеса рада средњих и основних школа и установа ученичког стандарда.

Предложено је да се закон донесе по хитном поступку како би се створили услови да се предложена решења реализију у 2015. години, у складу са билансним могућностима буџета Србије.

Такође, предложено је и да закон ступи на снагу наредног дана од објављивања у „Службеном гласнику Републике Србије“.

Извор: Б92

Један коментар на „Врло брзо стиже помоћ просветним радницима“

  1. [...] Унија синдиката просветних радника Војводине: „Врло б… (9.11.2015) [...]

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*