Nepoželjan Forum beogradskih osnovnih škola

uzvicnik

Forum beogradskih osnovnih škola (FBOŠ) nije primljen kao kolektivni član u Sindikat radnika u prosveti Srbije (SRPS) odlučeno je na sednici Predsedništva Republičkog odbora tog sindikata.
Na sednici je odbačen sporazum koji je FBOŠ potpisao sa Nezavisnim sindikatom prosvetnih radnika Vojvodine (NSPRV), kojim Forum postaje kolektivni član SRPS. U Forumu juče nisu želeli da komentarišu odluku SRPS dok iz NSPRV poručuju da će nastaviti saradnju sa tim beogradskim sindikatom.

Umesto da budu ojačani sa još 54 beogradske škole, Predsedništvo Republičkog odbora SRPS optužilo je „forumaše“ za širenje neistina, opstrukciju i sindikalnu nesolidarnost, jer su javnost, škole i Ministarstvo prosvete dezinformisali o članstvu u SRPS-u. Forumu je na dušu stavljeno i to što su iznosili kritike na račun rukovodilaca SRPS i sumnjali u njihovu legitimnost.

Kako je Danas ranije pisao, do spora je došlo jer je Forum preko NSPRV, koji je jedan od osnivača SRPS-a, nameravao da postane kolektivni član tog reprezentativnog sindikata i pritom zadrži svojstvo pravnog lica, koje donosi određene privilegije, od naknade za predsednika sindikata do učešća u pregovorima. Predsednik SRPS Slobodan Brajković tvrdio je da po Statutu FBOŠ ne može da se učlani u NSPRV i zadrži status pravnog lica, a da onda automatski postane član SRPS-a. Forum je potom pokušao da direktno pristupi SRPS-u, ali je Predsedništvo zbog pomenutih razloga odbilo da ih primi. Pozadina sukoba su tvrdnje FBOŠ da SRPS vodi predsednik (Brajković) koji je odavno trebalo da bude u penziji, a pominju se i dugogodišnji loši odnosi čelnika dva sindikata.

Izvor: Danas

Jedan komentar na Nepoželjan Forum beogradskih osnovnih škola

  1. [...] Unija sindikata prosvetnih radnika Vojvodine: Nepoželj… (8.12.2015) [...]

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*