Ko radi na određeno, a ko nema dovoljan fond časova?

Ni posle sastanka ministra prosvete s predstavnicima sindikata nema rešenja o pitanju ukrupnjavanja norme časova. Naime, dok pojedini nastavnici nemaju dovoljan fond, drugi su zaposleni na određeno vreme. Sindikati upozoravaju da mesta za manipulacije ima, jer mnogi direktori ne objavljuju tačne podatke o zaposlenima.

Ko radi na određeno, a ko nema dovoljno da ispuni normu? To pitanje prosvetari postavljaju godinama. Tvrde, tačnim podacima se manipuliše. Neke brojke se ipak znaju.

U osnovnim i srednjim školama zaposleno je 108.000 prosvetara. Više od 16.000 radi na određeno, a 3.277 je tehnološki višak.

I još hiljade, tvrde sindikati, nemaju dovoljan fond časova, a novi ugovori na određeno se potpisuju, suprotno načelnom zalaganju za ukrupnjavanjem norme.

Nastavnica iz Vranja ne želi licem pred kamere. Boji se da dodatno ne pogorša situaciju.

„Radim u tri škole, ali nasuprot prošloj godini kada sam bila 100 posto zaposlena, sada u sve tri škole imam 55 odsto. Samo 20 posto imam na neodređeno posle toliko godina u obrazovanju“, kaže nastavnica društvenih predmeta iz Vranja.

U Beogradu, situacija je najdrastičnija. U sindikatima kažu da više od polovine direktora osnovnih i srednjih škola ne dostavlja podatke o broju zaposlenih sa nedovoljnim brojem časova.

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković kaže da direktori „ne žele, ili ne moraju, ili se jogune, ili se protive“ da poštuju ono što bi, ističe Jankovićeva, trebalo da bude svetinja, a to je zakon.

To su predstavnici sindikata i pitali ministra. Rešenje se ne nazire, a zabrana zapošljavanja u javnom sektoru je produžena.

„Dogovoreno je da radne grupe za praćenje angažovanja zaposlenih u ustanovama obrazovanja i vaspitanja, u kojima su i predstavnici sindikata, nastave dalje da prate na terenu angažovanje zaposlenih“, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

Odgovornih je, kažu u sindikatima, više, ali su inspekcije najslabija karika.

Proglašavaju se nenadležnim, dobacuju iz oblasti prosvete u nadležnost Ministarstva rada.

„Onaj ko krši zakon mora da bude sankcionisan. Ne možemo da gledamo ko je čiji i dokle više ko je čiji – nego ko poštuje i ko ne poštuje“, naglašava Jankovićeva.

Obaveza da se na sajtu Ministarstva prosvete objave i redovno ažuriraju podaci o nastavnicima koji nemaju dovoljan broj časova, nikada nije zaživela.

Izvor: RTS

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>