Verbić: Građansko i veronauka da se uče samo četiri godine

nps

Ministar prosvete Srđan Verbić predložio je juče da se obavezni izborni predmeti građansko vaspitanje i veronauka uče četiri godine, a ne 12, to jest u svim razredima osnovne i srednje škole. On je na sednici Nacionalnog prosvetnog saveta (NPS) rekao da su ovi predmeti uvedeni pre 15 godina, ali da “nikada nije urađena ozbiljna analiza efekata nastave tih predmeta”, te da bi NPS tim pitanjem trebalo ozbiljno da se pozabavi.Jasno je da postoji socijalni momenat jer neko te časove drži, ali moramo da imamo u vidu interes đaka. Broj časova propisan nastavnim planom nije u skladu sa zakonskim ograničenjem i to mora da se uskladi. Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja treba da revidira nastavni plan za osnovnu i srednju školu, da uradi analizu da li i koliko obavezni izborni predmeti ispunjavaju ono što su ciljevi obrazovanja i da predloži NPS-u rešenje – kazao je Verbić.

Na pitanje Danasa o statusu fakultativnih izbornih predmeta, on je odgovorio da “ne mora sve da se zove predmet” i da ti sadržaji mogu da budu prebačeni u vannastavne aktivnosti.

- Četvoročasovna radna nedelja podrazumeva 40 sati rada, a mi stalno kad je reč o nastavnicima pričamo o 20 časova nastave, kao da je jedini oblik rada u školi čas. Nama je neophodno da ojačamo i podstaknemo vannastavne aktivnosti u školama. Više nemamo sekcije i slobodne aktivnosti, škola se završava kada zvoni – istakao je ministar prosvete.

Predstavnik tradicionalnih crkava i verskih zajednica u NPS Vladimir Vukašinović ocenio je da bi smanjivanje broja časova veronauke bio “neslavni pedagoški eksperiment koji bi oštetio decu”.

- To je diskriminatorski predlog koji bi veronauku svrstao u red trećerazrednih predmeta – kazao je Vukašinović, napominjući da je to njegov lični stav, te da će se o ovim pitanju crkva izjasniti.

Predsednik NPS Aleksandar Lipkovski nije želeo da komentariše Verbićev predlog dok zvanično ne dođe na dnevni red Saveta.

Verbić je naglasio i da je potrebno izmeniti Pravilnik o vrsti stručne spreme koji propisuje koje kvalifikacija treba da ima neko da bi predavao u školi. Verbić smatra da bi bilo dobro i efikasno da nastavnici dobiju mogućnost da predaju više srodnih predmeta, što bi bitno poboljšalo situaciju u školama u razuđenim područjima, u kojima ima malo đaka. Kao drastičan primer naveo je školu sa sedam đaka i 16 nastavnika.

Inače, posle više od osam meseci pauze u radu, juče je održana konstitutivna sednica NPS u novom sazivu. Za zamenika predsednika izabran je Radivoje Stojković, predstavnik Zajednice gimnazija u tom telu.

Kako je Danas već pisao profesor Lipkovski izabran je za predsednika NPS iako nije imao podršku Ministarstva prosvete, a jučerašnja sednica protekla je u prijateljskoj atmosferi. Verbić je rekao da je mnogo više stvari u kojima se sa Lipkovskim slaže nego u kojima se razmimoilaze. Kazao je i da je Ministarstvo dobilo “značajnog saborca”, jer “danas nije dovoljno imati saradnika ako mislimo da nešto suštinski promenimo u obrazovanju”. Tokom izlaganja Verbić je više puta poručio članovima Saveta da pri donošenju odluka imaju u vidu interes učenika, dok Lipkovski smatra da sem dobrobiti đaka, odnosno ličnog blagostanja, obrazovni sistem mora da vodi računa o kolektivnim ciljevima koji se tiču blagostanja cele države i nacije, pa i naroda u širem smislu.

Izvor: Danas

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>