ПЛАТА КАО ЛАСТИШ Просечна породица троши више од 67.000 рсд месечно

korpa

ЖИТЕЉИ Србије и даље издвајају гомилу пара за месечне рачуне. Да би подмирила најосновније потребе, набавила храну и платила комуналије, српска породица мора да потроши плату и по! Према последњем „вагању“ куповне моћи, за покриће основних трошкова (овог септембра) било је потребно издвојити 67.481 динар.Трошкови просечне статистичке корпе за годину дана скупљи су за 0,5 одсто, а „минималне“, која је износила 35.248 динара, за 0,8 одсто. А према подацима Републичког завода за статистику, просечна зарада тада је износила 43.925 динара.

- За покриће просечне потрошачке корпе у септембру 2015. било је потребно 1,54 просечних плата, а „минималне“ 0,8 зарада – указује Весна Ковач, државни секретар Министарства трговине. – Куповну моћ изнад просека Републике имали су само Београд и Смедерево, а на нивоу „просека“ били су Нови Сад, Ужице и Крагујевац. У свим градовима који се статистички прате просечна месечна зарада покрила је минималну корпу, није била довољна за покриће просечне.

Највећи „удар“ на домаћинство сваког месеца су куповина хране и безалкохолних пића, на шта оде и до 47 одсто прихода. Ипак, фиксни рачуни све више оптерећују породице. Јер, према званичним подацима, на стан, воду, струју, гас и остале енергенте треба да издвојимо више од 20 одсто од укупних примања домаћинства. Телефонирање, интернет и кабловска ТВ „поједу“ још око пет одсто прихода, а за превоз дамо чак осам одсто од свега што зарадимо.

ПОЧЕК ЈЕ СПАС- ТРГОВЦИ се прилагођавају потрошачима – све чешће организују акцијска снижења, а и храну понекад нуде на почек од чак годину дана. За многе, једино решење је исписивање чекова. Ако постоји нешто добро што су купци извукли из овог периода, то је да су научили да траже максимум за свој новац.

- Плата и сваки динар веома се брзо потроше – каже Београђанка Марија П., и истиче да су приходи недовољни да се подмире сви издаци. – Само трошкови за стан од 50 квадратних метара износе више од 15.000 динара, а на то треба још да додам и рачуне за мобилне телефоне, вртић и градски превоз. Оде буквално цела плата на те трошкове, а они морају да се плате сваког месеца. А када се додају и издаци за храну, немогуће је живети без минимум плате и по. Невоља је, међутим, што је за многе и просечна зарада недостижна.

У потрошачким организацијама објашњавају да то што већ годинама чим поменемо потрошачку корпу причамо једино о храни и комуналним услугама, показује да само „покривамо“ елементарне потребе.

- Све што зарадимо, потрошимо како бисмо платили струју, грејање, телефон, напунили фрижидер – тврди Петар Богосављевић, председник Покрета за заштиту потрошача. – Задуживање је најчешће начин да се „закрпи“ разлика између плате, „корпе“ и да се прегура до 1. у месецу. Остали трошкови су срезани колико је то могуће, а хтели или не, грађани су принуђени да штеде на сваком кораку.

СВАКИ ТРЕЋИ ДИНАР ОД ПЕНЗИЈЕ

* СРПСКА домаћинства су, према последњем мерењу, у трећем кварталу ове године располагала, у просеку, са 58.331 динара месечно.

* НАЈВЕЋИ део примања потиче од запослених у сталном радном односу – 46,8 одсто, али зато трећину породица финансира – пензионер.

* УДЕО пензија у укупним приходима износи 30,7 одсто, од пољопривреде је 6,8 одсто, социјалног осигурања 3,3 одсто…

Извор: Новости

Један коментар на ПЛАТА КАО ЛАСТИШ Просечна породица троши више од 67.000 рсд месечно

  1. Просветар каже:

    Све ће то народ позлатити…

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*