Мењају се услови за жене и превремено пензионисање

Uzvicnik_-m665crh5grmifsi9rm398nfy9pnavhi1ma00w2dgqg

Жене ће идуће године морати да буду старије за пола године него у 2015. да би се пензионисале, а услови за превремену старосну пензију догодине се мењају и за мушкарце и за жене. Женама ће тако од идуће године бити потребна 61 година живота и најмање 15 стажа, што значи да ће им требати пола године више него 2015. за стицање услова за старосну пензију.

Што се тиче превремене старосне пензије, мушкарци у 2016. ће са 40 година радног стажа моћи да оду у превремену старосну пензију само ако имају 55 година и осам месеци живота. Женама ће 2016. требати 55 година живота и 37 година пензијског стажа.
То је осам месеци живота и стажа више него 2015. године.

Превремене старосне пензије трајно се умањују 0,34 одсто за сваки месец пре навршених година живота прописаних за стицање права на старосну пензију, с тим што износ умањења за превремену пензију максимално може износити 20,4 одсто.

Осигураници који испуњавају услове за остваривање права на старосну пензију у овој години морају да закључе радни однос најкасније сутра, а поднесу захтев за остваривање права 31. децембра, како би им се о том праву одлучивало по одредбама Закона које важе за ову годину.

Из Фонда ПИО указују да се дан којим се прекида осигурање не може третирати и као дан када започиње право из ПИО, што значи да они који прекину радни однос 31. децембра могу очекивати остваривање права од 1. јануара и по одредбама Закона који важи од 2016. године.

Ни наредне године не мењају се услови за старосну пензију мушкараца. Они су, као и сада- 65 година живота и најмање 15 година пензијског стажа. Догодине се мењају и услови за породичну пензију.

Тако ће удовице, да би оствариле право на породичну пензију, морати имати најмање 52 и по године живота, док ће удовцима требати 57 година и шест месеци.
Промена нема када су у питању деца која испуњавају услове за породичну пензију- она безусловно припада свој деци млађој од 15 година, затим ако наставе школовање у средњој школи до 20 година, а ако се одлуче на факултетско образовање она им припада све до 26. године живота. Продужење је могуће само због болести.

Запослени који имају бенефицирани радни стаж, 2016. морају имати 54 године и четири месеца живота и 22 године пензијског стажа, с тим што ефективно морају имати проведено 12 година на радним местима на којима се стаж увећава.

Полицијски службеници могу 2016. отићи у пензију с 57 година и четири месеца живота и 25 година пензијског стажа, од којег 15 на бенефицираном радном месту.

У Војсци Србије подофицири и официри, до чина пуковника, могу отићи у пензију с 53 године живота и 40 година пензијског стажа, а пуковник с 54 године живота и 40 година пензијског стажа.

Специјалци у БИА, ВБА и ВОА морају имати најмање 53 године живота и 20 година ефективно провредених на тим пословима.

Извор: Новости

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*