Šta donosi zakon o platama?

Kori_Udovički_2

Krajnji rok da Skupština usvoji zakon o sistemu plata u javnoj upravi a da se ne ugrozi kredit Svetske banke od 75 miliona dolara, jesu prvi dani februara, kaže ministarka državne uprave Kori Udovički. Predstavnici zaposlenih u prosveti i zdravstvu smatraju da nacrt zakona ništa ne menja niti uvodi red, jer se ne odnosi na javna preduzeća.

I prosveta i zdravstvo traže da se što pre usvoji zakon o platama, ali bitno drugačiji od nacrta stavljenog pre tri meseca na javnu raspravu.

„Prvi problem je što su iz javnog sektora izdvojena javna preduzeća i neke druge javne službe. Ne možemo dozvoliti da lekar specijalista sa 10 do 15 godina fakulteta ima dvostruko manju platu od elektroinženjera u javnom preduzeću“, napominje Rade Panić iz Sindikata lekara i farmaceuta Srbije.

Ministarka za državnu upravu Kori Udovički navodi da za poređenje plata lekara i inženjera ne postoji metodologija.
„Način je da u javna preduzeća uvedemo red kroz reformu javnih preduzeća“, ističe Udovički.
Predstavnici radnika kažu da je problem i to što se Nacrtom zakona o platama ukidaju kolektivni ugovori, o kojima se pregovaralo pet meseci, i dodatak za minuli rad, što su regres i topli obrok uračunati u koeficijent i što cenu rada određuje isključivo Vlada.
„Tržili smo zakon o platama koji će popraviti naš materijalni položaj, a ne ostaviti status kvo. S obzirom na to da zakona nema, tržimo povećanje koeficijenta. U tome nas podržava resorni ministar pošto shvata da je zakon na dugom štapu, a naš materijalni položaj sve gori“, naglašava Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika.
Prema rečima ministarke, moguće je da su tada sindikati mislili da će im taj zakon doneti velike promene u zaradi.
„Odakle? Mi sve vreme ponavljamo da su nama zarade u ovom trenutku zamrznute na tri godine“, kaže ministarka Udovički.
O promeni visine zarada može se, kaže ministarka, govoriti u zavisnosti od ekonomskih rezultata, tek od naredne godine kada stupe na snagu sektorski zakoni kao prateći zakonu o sistemu plata, koji mora da se usvoji narednih nedelja.
„Krajnji rok za usvajanje zakona a da se ne ugrozi kredit Svetske banke jesu prvi dani februara. Na sednici Vlade mora da bude uskoro. U ovom trenutku ključni problem jeste što nam je Ustavni sud skrenuo pažnju na neke uredbe koje, po njihovom mišljenju, nisu po Ustavu. Nažalost, to znači da Ustav Srbije nije po međunarodnom standardu“, napominje ministarka Udovički.
Ključna napomena Ustavnog suda jeste da u zakonu mora preciznije da se navedu elementi koji čine zaradu.
Izvor: RTS

Jedan komentar na Šta donosi zakon o platama?

  1. Zdravko kaže:

    Tačno zamrznute su plate, ali dozvoljava se pravična raspodela. Direktor RTS platu 2000 €, uvesti platne razrede i u javnim preduzećima a prosvetni radnici 360 do 380€. Ukinuti zabranu zapošljavanja po školama i bilnicama, ako ste doneli zakon o maksimalnom broju zaposlenih, kaznite svakoga ko ga se ne pridržava i ne trebaju nikakve zabrane zapošljavanja. Izgovor da se primaju stranački pripadnici.

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*