Шта доноси закон о платама?

Kori_Udovički_2

Крајњи рок да Скупштина усвоји закон о систему плата у јавној управи а да се не угрози кредит Светске банке од 75 милиона долара, јесу први дани фебруара, каже министарка државне управе Кори Удовички. Представници запослених у просвети и здравству сматрају да нацрт закона ништа не мења нити уводи ред, јер се не односи на јавна предузећа.

И просвета и здравство траже да се што пре усвоји закон о платама, али битно другачији од нацрта стављеног пре три месеца на јавну расправу.

„Први проблем је што су из јавног сектора издвојена јавна предузећа и неке друге јавне службе. Не можемо дозволити да лекар специјалиста са 10 до 15 година факултета има двоструко мању плату од електроинжењера у јавном предузећу“, напомиње Раде Панић из Синдиката лекара и фармацеута Србије.

Министарка за државну управу Кори Удовички наводи да за поређење плата лекара и инжењера не постоји методологија.
„Начин је да у јавна предузећа уведемо ред кроз реформу јавних предузећа“, истиче Удовички.
Представници радника кажу да је проблем и то што се Нацртом закона о платама укидају колективни уговори, о којима се преговарало пет месеци, и додатак за минули рад, што су регрес и топли оброк урачунати у коефицијент и што цену рада одређује искључиво Влада.
„Тржили смо закон о платама који ће поправити наш материјални положај, а не оставити статус кво. С обзиром на то да закона нема, тржимо повећање коефицијента. У томе нас подржава ресорни министар пошто схвата да је закон на дугом штапу, а наш материјални положај све гори“, наглашава Јасна Јанковић из Уније синдиката просветних радника.
Према речима министарке, могуће је да су тада синдикати мислили да ће им тај закон донети велике промене у заради.
„Одакле? Ми све време понављамо да су нама зараде у овом тренутку замрзнуте на три године“, каже министарка Удовички.
О промени висине зарада може се, каже министарка, говорити у зависности од економских резултата, тек од наредне године када ступе на снагу секторски закони као пратећи закону о систему плата, који мора да се усвоји наредних недеља.
„Крајњи рок за усвајање закона а да се не угрози кредит Светске банке јесу први дани фебруара. На седници Владе мора да буде ускоро. У овом тренутку кључни проблем јесте што нам је Уставни суд скренуо пажњу на неке уредбе које, по њиховом мишљењу, нису по Уставу. Нажалост, то значи да Устав Србије није по међународном стандарду“, напомиње министарка Удовички.
Кључна напомена Уставног суда јесте да у закону мора прецизније да се наведу елементи који чине зараду.
Извор: РТС

Један коментар на Шта доноси закон о платама?

  1. Zdravko каже:

    Tačno zamrznute su plate, ali dozvoljava se pravična raspodela. Direktor RTS platu 2000 €, uvesti platne razrede i u javnim preduzećima a prosvetni radnici 360 do 380€. Ukinuti zabranu zapošljavanja po školama i bilnicama, ako ste doneli zakon o maksimalnom broju zaposlenih, kaznite svakoga ko ga se ne pridržava i ne trebaju nikakve zabrane zapošljavanja. Izgovor da se primaju stranački pripadnici.

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*