Zakon o platama nije na radničku štetu

Kori_Udovički_2
Zakon o platama može da ne želi jedino neko ko se plaši toga da se njegova zarada vidi transparentno u katalogu – izjavila je juče potpredsednica Vlade i ministarka državne  uprave i lokalne samouprave Kori Udovički.Ona je rekla da radnici nemaju razloga da budu protiv novog zakona.Objasnila je da sistem koji su dizajnirali veoma liči na sisteme s napredovanjem i vrednovanjem rada, platnim grupama i platnim razredima, u koje se uklapa širok spektar zaposlenih u opštoj državi, i koji su uobičajeni.Ono što nam se zamera – da u to ne ulaze javna preduzeća – to bi bilo neuobičajeno – kazala je Kori Udovički.Po njenim rečima, naknada za minuli rad se neće menjati, kao ni naknade za bolovanje i godišnje odmore, koje će se i dalje računati na osnovu prosečne plate u prethodnih 12 meseci, a tražiće se i veća odgovornost rukovodilaca u organima lokalnih samouprava.

– Očekujem dogovor – poručila je ministarka, i dodala da sindikati, koji su ove nedelje organizovali štrajk upozorenja tražeći povlačenje zakona o platama zaposlenih u javnom sektoru, danas idu na sastanak s premijerom jer, kako je navela, oni traže garancije kao da ne veruju ministrima već samo premijeru.

Obrazlažući rešenje za isplatu minulog rada i naknade za zarade, kojim sindikati nisu zadovoljni, Kori Udovički je rekla da je „predviđeno da minuli rad ostane kao što je bio do sada, isto je definisan, potpuno u skladu sa Zakonom o radu”.Po njenim rečima, originalni predlog nije bio da se ukine minuli rad, nego da se zakonom uvede napredovanje u karijeri, ali se od toga, tokom pregovora, odustalo.

Sindikati očekuju da će danas  na sednici Socijalno-ekonomskog saveta i u razgovoru sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem o Nacrtu zakona o sistemu platama u javnom sektoru doći do rešenja koje je prihvatljivo za obe strane, izjavio je  predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu Zoran Savić.

On je  rekao da su sindikati juče razgovarali sa ministarkom Kori Udovički o neusaglašenim pitanjima u zakonu i da još postoje dileme oko naknada za regres i topli obrok, člana koji predviđa različite osnovice za rad u jednicama lokalne samouprave i člana u kome se navodi da davanja iz budžeta budu u skladu s raspoloživom sredstvima.Savić je rekao da je ostalo da se Ministarstvo državne uprave konsultuje sa Ministarstvom finansija o spornim pitanjima.

E. Dn.

Bolovanje i odmor

– Nacrt zakona predviđa da se, po pitanju naknada za bolovanje i odmor, u delu sistema one računaju na osnovu osnovne plate, a u drugom na osnovu prosečne zarađene plate – rekla je Kori Udovički. – Kao u zdravstvu, gde postoje velike razlike u odnosu na osnovnu platu, za koje se nadamo da će se uneti kao redovan deo koeficijenta, uvećati koeficijent. Odustali smo i od toga, ostaje prosečna plata za 12 meseci, za ceo sistem.

Izvor: Dnevnik

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>