Jedna smena u školama apsolutni prioritet

dru-SKOLA01_620x0

Predsednik Nacionalno prosvetnog saveta (NPS) Aleksandar Lipkovski ocenio je danas da je jednosmenski rad u školama apsolutni prioritet prosvete u Srbiji.

„Ne postoji zemlja Evropske Unije u kojoj se radi u dve smene. Jednosmenski rad omogućuje da djaci u školi obave praktično sve školske i domaće zadatke. On omogućuje roditeljima da mirno, posle povratka kući sa posla, mogu da se posvete drugim, vanškolskim aktivnostima sa svojom decom“, rekao je Lipkovski za portal Gradski biro (gradskibiro.rs).

On je naveo da bi tako kompletna priča o „preopterećenosti, teškim torbama, nepotrebnom plaćanju dodatne nastave“ i mnogim drugim primedbama bila prevazidjena.

„Nažalost, uvodjenje jednosmenskog rada nije u kompetencijama Saveta, već Ministarstva prosvete”, kazao je on.

Govoreći o radu NPS, Lipkovski je rekao da su prioriteti rada Saveta nastavni planovi i programi, kao i propisi u vezi sa udžbenicima (Standardi i Plan udžbenika).

„Nažalost, neka od njegovih ovlašćenja, kao što je davanje mišljenja o predlozima zakona, ignorišu se od strane Ministarstva prosvete jer je, na primer, nacrt izmena i dopuna Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji je na dnevnom redu Saveta, već ušao u skupštinsku proceduru bez dobijenog mišljenja Saveta, uz obrazloženje da se radi o hitnom postupku, a da mišljenje Saveta nije obavezujuće“, kazao je Lipkovski.

On je ocenio da je time direktno ugroženo zakonsko ovlašćenje Saveta da daje mišljenje o zakonskim projektima.

Na pitanje da li je potrebno da deca imaju udžbenik za fizičko, Lipkovski je rekao da je to pitanje u isključivoj nadležnosti stručne javnosti koja se bavi nastavom fizičkog vaspitanja.

„Ovo je stručno pitanje, na koje mogu u ovom trenutku da dam samo laički odgovor. S obzirom, da ni u mom školovanju, ni u školovanju moje dece pa ni unuka tih udžbenika nije bilo i nema, očigledno je da se bez njih može. S druge strane, od dobrih udžbenika (i knjiga uopšte) nikad ne može biti štete“, kazao je on.

Izvor: Beta

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*