Месечне архиве: март 2016

Осмаци, злостављачи дечака из ОШ „Бранко Радичевић“ премештени у друге школе

УЧЕНИЦИМА осмог разреда Основне школе „Бранко Радичевић“, после сазнања да су месецима злостављали двојицу шестака, уследила је прва казна. Њих четворица ће заједно са још једним вршњаком, за кога се такође испоставило да је учествовао у вршњачком насиљу, бити премештени у друге школе.

Двојица ученика осмог разреда ће до краја школске године похађати ОШ „Прва војвођанска бригада“, док је један већ прешао у ОШ „Иво Лола Рибар“. Где ће преостала двојица завршити основну школу, знаће се наредних дана.

Председник Актива директора основних школа у Новом Саду, Душан Косановић, каже да су се сви понудили да прихвате ове осмаке у своје школе.

- Морамо, ипак, сачекати да добијемо сагласност родитеља, јер без тога се не може – предочио је Косановић, истичући да је дозвола родитеља веома битна. – Сам упис у нове школе може се завршити за један дан.

На седници Актива директора основних школа, по речима његовог председника, договорено је да поменути ђаци и даље буду под надзором.

- То значи да ће се на њих и њихово понашање мотрити и у средњим школама које буду уписали и похађали – каже Косановић.

Извор: Новости

 

...

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ – ШЕСТА ЕМИСИЈА

Телевизијска емисија намењена учитељима, наставницима, професорима, родитељима, ученицима, свима онима који желе да чују шта наша струка говори о себи и другима.

Четвртак 31.03.2016. од 1900 до 1930, телевизија Коперникус I.

Реприза, субота од 0800 до 0830.

Гост пете емисије Драган Матијевић, наставник Гимназије у Чачку и бивши председник УСПРС

Тема: Годину дана после протеста у Београду 17.3.2015. и шта се променило?

Зашто актуелно Министарство просвете, науке и технолошког развоја не слуша реч струке?

Прича о Великом штрајку, нова књига УСПРС

ИНФО УСПРС

...

СТРУЧНА СТУДИЈА “МОДЕЛИ ОПТИМИЗАЦИЈЕ МРЕЖЕ ОСНОВНИХ ШКОЛА У СРБИЈИ”

Србија не заостаје значајно у односу на просек Европске уније и суседство у улагању у основно и средње образовање када се оно посматра као проценат бруто домаћег производа у периоду пре почетка кризе (3,11 % у Србији 2007. наспрам ЕУ просека од 3,37% у 2007. години). Ова чињеница забрињава, јер и поред значајних јавних улагања у образовање, минимум квалитета образовања мерен постигнућима већине ученика изостаје, што доводи у питање оправданост издвајања средстава пореских обвезника у образовање.

...

Вербић: Разговараћу са градоначелником Зајечара поводом финансирања школа

Министар просвете Срђан Вербић изјавио је данас да је проблем финансирања школа у Зајечару наслеђен и да ће тим поводом разговарати са градоначелником тог града.

Представник Уније синдиката просветних радника Србије (УСПРС) из Зајечара Горан Манојловић најавио је да ће данас бити обустављена настава у најмање десет школа у том граду и у подне одржан протест испред Градске управе због тога што локална самоуправа не исплаћује школама средства која им припадају из буџета.

...

Разредна старешина одговорна у случају насиља над дечаком у новосадској школи

Новосадска просветна инспекција утврдила је да управа ОШ „Бранко Радичевић“ у којој се недавно десио случај злостављања малолетних дечака, није одговорна за инцидент у школском тоалету.
Разредна старешина одговорна у случају насиља над дечаком у новосадској школи
Инспекција је утврдила да је пропусте у раду имала разредна старешина четворице ученика који су малтретирали Ж. Ј, ученика шестог разреда.

...

Откуд Вербићу да га синдикати подржавају?

Ниједан од четири репрезентативна синдиката образовања не жели да Срђан Вербић буде поново министар просвете после избора. Коментаришући Вербићев став да би га синдикати просветара „сигурно подржали“, председници синдиката у чуду су питали „одакле му таква идеја”. Вербићев мандат обележио је један од најдужих штрајкова у историји српског образовања, током којег су синдикати више пута тражили његову смену.

...

Где је просвета: Просечна нето зарада у фебруару 44.450 динара

Просечна нето плата исплаћена у Србији у фебруару 2016. године износила је 44.450 динара, што је реално за 10 одсто више него у јануару, а номинално је повећање од 9,9 процената, саопштио је данас Републички завод за статистику.

...

Вербић: Синдикати би желели да останем министар просвете

Министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић каже да је задовољан ставом представника синдиката просветних радника према њему као министру.

...

Политика против струке

Каква је судбина предлога нових стандарда квалитета уџбеника, ко ће и када усвојити тај документ, питање је на које одговоре немају ни у Министарству просвете, нити у Националном просветном савету (НПС). Део тог документа су и стандарди за приручнике, чије доношење је услов да до почетка наредне школске године буду припремљени приручници бар за део предмета у средњим стручним школама, од укупно 900 за које недостају уџбеници.

...

Да ли насиље у школама сме да буде само наставничка одговорност?

Откад је човека, од тад је и насиља, бар спорадичног.

Дете може да има скоро све особине одраслог човека – љубазност, учтивост, правдољубивост, али и агресивност, злонамерност, суровост. Чини се, ипак, да је дечје агресивности и суровости било мање и то у не тако давној прошлости. Чак не мислим да је била мање видљива, него да је заиста била неупоредиво ређа појава.

...