Месечне архиве: јул 2016

За минималну корпу требају скоро два минималца

Колико ће запослени у Србији, који радећи зарађују минималану зараду, сваког месеца ставаљати у новчаник требало би да буде познато половином септембра, јер би тада требало да буде донета одлука о висини минималне месечне зараде. Да подсетимо, садашња минимална зарада тешка је око 21.000 динара, односно минимална цена радног сата је 121 динар, а синикати су већ неколико пута захтевали да се висинима минималне цене рада повећа на око 140 динара по сату.
...

Радници првог и другог реда

Почела је исплата отпремнина за 700 радника који су се изјаснили за добровољни одлазак из фабрике „Фијат–Крајслер аутомобили Србија” у Крагујевцу.
Компанија је уплатила новац који треба свим радницима „добровољцима” да легне на рачун. У зависности од година проведених у фабрици, радници ће добити од 4.800 до 14.000 евра. Највеће отпремнине добиће они који су раније радили у фабрици „Застава аутомобили” и наставили у италијанско-српској компанији.
...

Послодавци пристали на већи „минималац“?

РПСКИ послодавци су, после вишемесечног одбијања да разговарају о повећању минималца, коначно попустили и од следеће недеље крећу преговори са репрезентативним синдикатима о кориговању најнижег гарантованог износа. Савез самосталних синдиката Србије и УГС “Независност” траже да са садашњих 21.054 минималац “скочи” на 24.360 динара, док се у Унији послодаваца Србије (УПС) још не изјашњавају о износу, али су сагласни да он мора да “иде нагоре”.

...

Коначно признати практично знање

Иако су летњи одмори у току, Министарство просвете убрзано ради на успостављању јединственог националног оквира квалификација. Нацртом Националног оквира квалификација који би ускоро требало да се нађе пред усвајањем, обухваћени су сви нивои и врсте квалификација, без обзира на начин стицања (кроз формално или неформално образовање) и животно доба у коме се оне стичу (млади или одрасли). Тако би, после дужег времена, Србија добила интегрисан систем одређивања нивоа образовања и стручности, важан и за запошљавање, али и за даље усавршавање.
...

Школама прете – катанци

МНОГЕ осмолетке мораће да угасе понеко одељење, а неке сеоске школе ставиће од септембра катанац на врата. Ђака је све мање, па је ове школске године у 109 села школа радила због само једног ђака, у 131 ради два, у 106 само три основца су седела у клупама… Од 1.213 матичних школа и 2.675 њихових издвојених одељења, чак хиљаду има мање од десеторо ученика. Због уштеде и рационализације мреже, неке ће се спајати, неке престати да раде, а за јесен је планирана и реорганизација одељења и у великим школама.

...

Просечна плата 46.450 динара односно 377 евра – неко заради за месо, а неко за купус

Сваког месеца након што Републички завод за статистику саопшти податке о просечној републичкој плати и зарадама по локалним самоуправама, велики број радника буде затечен цифром која се исказује као њихова просечна зарада, уз тврдњу да толико плату немају ни сну. Тако је и овога пута када је РЗС саопштио да је просечна јунска плата 377 евра, односно 46.450 динара. Тим пре што и званична статистика исказује да око 30.000 радника не прима плату, затим да 28.683 њих има плату до 20.000, а између 20.000 и 25.000 динара 29.463. Дакле, готово 100.000 радника по званичној статистици или нема ништа или има мање од 200 евра месечно.
...

Шта Вучић хоће од просвете?

Премијер Александар Вучић најавио је да ће 2016. бити година реформи у сфери образовања и здравства.

...

РЕЧЕНО И ПРЕЋУТАНО

Школски распуст увелико траје а у просвети вести сустижу једна другу. Најновија је да ће бити угашене школе које имају мање од 400 ђака, али нико не зна колико је таквих школа.

У просвети у Србији више од 16.000 људи ради на одређено време, многи раде са пет или десет одсто норме, док се паралелно у систем уводе нови људи, што компромитује причу о смањењу трошкова у овој области.

Шта су главни разлози слабог учинка досадашњих министара просвете, какву особу просветари очекују на месту пвог човека просвете, да ли је читав систем са 140 хиљада запослених и милион ђака и студената талац експеримената и неуспелих скупих пројеката, нека су од питања за госте емисије Речено и прећутано 18.07.2016: Александра Липковског, председник Националног просветног савета и Јасну Јанковић, председника Уније синдиката просветних радника.

Аутор и водитељ: Дијана Ивановић

...

Одговор Министарства просвете, науке и технолошког развоја на отворено писмо Слободана Брајковића

Поводом отвореног писма министру просвете, науке и технолошког развоја др Срђану Вербићу,  које је 17. јула 2016. године у име Синдиката просветних радника Србије (СПРС)  послао господин Слободан Брајковић, Министарство просвете, науке и технолошког развоја саопштава:

...

Њилаш: Приоритет је да нова школска година почне без проблема

Покрајински секретар за образовање, управу, прописе и националне мањине-националне заједнице Михаљ Њилаш, који други мандат води овај секретаријат, не крије да је оптимиста.
...