Разматрати по школским управама зашто нераспоређени просветни радници нису преузети са листе

jankovich_evaluacija_2110

Спора прерасподела технолошких вишкова по школама

Од 4.876 наставника који су технолошки вишак у просвети, до сада је по школама распоређено 1.351 наставник, кажу у Министарству просвете. Синдикати кажу да је прерасподела касно почела и да се одвија споро.

Директори школа почетком септембра пријавили су да у школама у Србији има 18.500 слободних радних места, али прерасподела наставника и преузимање технолошких вишкова споро иде.

– Преузимање иде споро и траљаво, јер се у старту каснило, те уместо да се са преузимањем и прерасподелом технолошких вишкова почене половином августа, кренуло се у септембру – рекла је Тањугу председница Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић.

Она каже да се директори у школама и даље понашају као “мали богови”, да крију радна места, иако су из Министарства просвете стигле јасне инструкције да свако радно место мора да се пријави и да наставници који су остали без норме морају да се преузимају.

– Свесни смо да је тешко да се баш све поклопи, иако има доста слободних радних места. Дешава се да без норме остају наставници из стручних школа, који једноставно немају где. Међутим, дешава се да директори чувају радна места за историју, географију… Дешава се да праве такав распоред да наставник са делом норме не може да прихвати часове, јер не може да се уклопи – појашњава Јанковић.

У Министарству просвете кажу да је велики број технолошких вишкова нераспоређен и да је неопходно након другог круга, после 30. септембра, разматрати по школским управама сваки појединачни случај и утврдити разлоге и зашто нису преузети са листе и који ће се даљи кораци преузети за решавање тог питања.

 

Извор: Танјуг

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>