Месечне архиве: септембар 2016

Председнику синдиката

...

УСПРС позива Шарчевића на преговоре о платама

Унија синдиката просветних радника Србије (УСПРС) позвала је данас министра просвете, науке и технолошког развоја Младена Шарчевића да отпочну преговоре о висине основице и корекције коефицијаната, саопштено је из тог синдиката.

У писмо упућеном Шарчевићу које је достављено медијима, подсећа се да се о висини основице за обрачун и исплату плата преговара сваке године у поступку доношења предлога буџета.

„Уговорне стране се обавезују да приступе преговарању о корекцији основице за обрачун плата пре доношења предлога закона о буџету за наредну годину, ако дође до битне промене околности на основу којих је утврђена основица за обрачун плата“, наводи се у писму министру.

Синдикат очекује да ће преговори почети у року од десет дана од покретања њихове иницијативе, а да ће бити завршени у року од 30 дана.

Такође, УСПРС подсетио је Шарчевића и на Споразум о решавању спорних питања позивајући га да укључи репрезентативне синдикате током израде закона из области образовања.
(Танјуг)

...

ПРОСЕЧНЕ ЗАРАДЕ У ОБРАЗОВАЊУ ИСПЛАЋЕНЕ У АВГУСТУ 39924 ДИНАРА

Просечна зарада исплаћена у августу 2016. године износи 62.474 динара. У односу на просечну зараду исплаћену у јулу 2016. године, номинално је мања за 1,9% и реално је мања за 2,8%.

...

Разматрати по школским управама зашто нераспоређени просветни радници нису преузети са листе

Спора прерасподела технолошких вишкова по школама

Од 4.876 наставника који су технолошки вишак у просвети, до сада је по школама распоређено 1.351 наставник, кажу у Министарству просвете. Синдикати кажу да је прерасподела касно почела и да се одвија споро.

...

Технолошки вишкови тешко до часова

Након првог круга прерасподеле збринут је свега 1.351 технолошки вишак и 2.664 запослена која су радни однос засновала са непуном нормом.

На листи вишкова још се налази 3.525 запослених и 12.149 са непуном нормом, показују подаци Министарства просвете, изнети на састанку централне радне групе за праћење ангажовања запослених у образовним установама.

...

Кажипрст: Министар просвете Младен Шарчевић

О реформи образовања коју планира да спроведе, о највећим проблемима од којих страхује у свом ресору – у Кажипрсту говори министар просвете, науке и технолошког развоја Србије Младен Шарчевић. Са њим разговара Татјана Алексић.

 

...

Милан Јевтић: Министар просвете мора да се супротстави премијеру

Ђаци су преоптерећени, учитељи и наставници обесправљени и понижени, школе исполитизоване, а какав је нови министар просвете знаће се када буде усвојен буџет за наредну годину.

На самом почетку свог мандата, нови министар просвете Младен Шарчевић, начинио је неколико потеза који су наишли на одобравање учитеља и наставника. Наговештај поправљања урушеног материјалног положаја просветних радника, свакако је један од њих.

...

Српска домаћинства потроше 1.500 динара више него што приходују

Већ неколико година домаћинства у Србији су прави мађионичари у изласку на крај с месечним рачунима. Стално им недостаје неколико хиљада динара да би покрила барем оно што званична статистика сматра да им припада и мањак новца „навлаче” са свих страна. По последњим подацима Републичког завода за статистику, месечни издаци домаћинстава већи су око 1.500 динара од прихода. Јер, статистика тврди да су у другом кварталу ове године просечни месечни приходи у новцу и натури износили 58.656, а издаци 60.158 динара. Разлика је раније била и већа, и то две и две и по хиљаде, па су ипак домаћинства успевала да је закрпе и натегну. Како и уз помоћ којих све трикова – то само она знаји. Неки имају срећу да им блиска робина ради у иностранству и сваког месеца тутне стотину-две евра, неки раде у сивој зони, а има и оних који су се латили мотике да би себи обезбедили барем храну. Има и оних који узимају кредите па се број задужених појединаца у последње врема повећава.
...

МИНИСТАР ШАРЧЕВИЋ ПРЕДЛАЖЕ ПРОМЕНЕ У ОБРАЗОВАЊУ: Стоп за фабриковање вуковаца

БЕОГРАД – Систем класа које би рангирале школе и наставнике према учинку, а предлаже их министар просвете Младен Шарчевић, могао би да стане на пут раширеној појави да ученици који су у некој „слабијој“ основној школи остварили вансеријски успех, у квалитетнијој средњој школи доживе крах!

Шарчевић је раније најавио да би српске школе могле би убудуће да буду рангиране по квалитету, баш као што су, на пример, светски универзитети рангирани на Шангајској листи. Високо рангиране школе, додао је министар, имаће одређену врсту аутономије, брже ће ући у следећу фазу реформе, што ће се потом одразити на финансирање школа и на унутрашњу расподелу

- На томе ћу инсистирати, јер унутар самих колектива постоје они који су одмакли брже, они за које постоји могућност међународног усавршавања… Ред је да се једном о томе прича, неко ко има лоше резултате у веома успешној школи биће рангиран ниско, никоме ко није остварио добре резултате нећу потписати да буде директор школе, јер је однос квалитета школе и рада директора у тесној повезаности – казао је Шарчевић за Блиц.

...

СКРИВАЛИ 10000 РАДНИХ МЕСТА

Директори школа у Србији шест месеци су скривали 10.000 слободних радних места да би се окористили или њима манипулисали.

Не знамо како се то догодило, али ћемо тражити одговорност сваког појединачног директора – поручила је Јасна Јанковић, председница Уније синдиката просветних радника, на јучерашној конференцији за новинаре.

...