Trošna renesansna palata

tesla
ZRENjANIN: Zbog bezbednosti učenika i osoblja, u Srednjoj elektrotehničkoj i građevinskoj školi „Nikola Tesla“ u Zrenjaninu zatvoren je i drugi ulaz, kroz školsko dvorište. Sada učenici ulaze i izlaze iz zgrade kroz vrata u Ulici Narodnog fronta. Ulaz kroz dvorište sa zapadne strane zatvoren je po nalogu građevinske inspekcije, jer je deo fasade zbog oštećenja sklon padu. U školi kažu da će ubrzo biti dopremljena žica i oprema da se prostor koji nije bezbedan zagradi, pa će ulaz kroz dvorište ponovo biti moguć.

Učenici ove škole od pre godinu dana ne mogu da koriste ni ulaz iz pravca jezera, jer je školska zgrada sa te strane opasana mrežom. Mreža je postavljena iz bezbednosnih razloga, pošto se u nekoliko navrata obrušio dotrajali crep sa krova, što predstavlja opasnost kako za učenike i nastavnike, tako i za prolaznike koji su ovaj put koristili kao prečicu.

Zgrada nekadašnje Muške građanske osnovne škole podignuta je 1882. godine u duhu akademizma sa elementima renesansne palate. Sa zgradom nekadašnje Trgovačke Akademije, koja je podignuta deset godina kasnije, danas čini jedinstven kompleks. Objekat je monumentalna jednospratna ugaona građevina, a tokom 1974. godine dograđena je fiskulturna sala između krila srednjotehničke i elektrotehničke škole, koja su paralelna sa koritom Begeja tako da objekti formiraju atrijumsko dvorište. Sala je podignuta na mestu nekadašnjeg prizemnog objekta koji je bio dotrajao i bez arhitektonskih vrednosti.

Zgrada, koja sada pripada Elektrotehničkoj i građevinskoj školi, obnavljana je u jesen 2011. godine. Bila je u lošem građevinskom stanju, a pre četiri godine izvedeni su radovi na obnovi krova – zamenjena je dotrajala krovna građa i postavljen  kompletno nov biber crep. U proleće 2012. godine nastavljeni su radovi na obnovi fasada. Ipak, ovaj deo zgrade koji je sad postao opasan za korišćenje, nije završen, tako da je zgrada škole, koja je inače pod zaštitom države kao spomenik kulture, samo delimično rekonstruisana.

Kakva je sudbina ovog dela zgrade škole, i da li će i kada oštećenja biti sanirana, nismo uspeli da saznamo od nadležnih, jer se direktorka Marija Servo ovim povodom nije oglašavala u javnosti.

Izvor: Dnevnik

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*