PROMENE Osnovna škola devet razreda?

dru-skola01_620x0

Deci se ne bi dodavala dodatna godina školovanja, već bi se sadašnje predškolsko računalo kao prvi razred. Osnovno obrazovanje bi bilo podeljeno u tri ciklusa, po tri razreda. Ovo je pravac u kojem bi mogla da se reformiše osnovna škola, o čemu je u četvrtak raspravljano na tribini Odbora za obrazovanje Srpske akademije nauka i umetnosti.
Bilo je argumenata i za i protiv uvođenja ovog modela, koji nije pomenut u nacionalnoj strategiji razvoja obrazovanja. Dilema je bila i ko bi izgubio i ko dobio – nastavnici ili učitelji. Da li bi učitelji predavali u četiri i po ili u pet razreda. Pomenuto je da bi period od 4. do 6. razreda bio kombinacija predmetne i razredne nastave.

Prof. dr Aleksandar Lipkovski, predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta, ocenio je da ovo ne bi bila mala, nego revolucionarna promena.

- Zbog uvođenja ovakvog sistema okolne države imaju niz problema. Ova promena podstiče se spolja, zbog ušteda u obrazovanju, koje nam nameću kreditori i finansijeri – smatra Lipkovski. – Za poslednjih 20 do 30 godina, obrazovni sistem se dosta promenio. Mnoge stvari rađene su na brzinu, mnoge upropaštene, pa je sistem doveden u nezavidnu situaciju. Bez podrške društva nema ozbiljne reforme obrazovanja.

Naveo je i da je nužno da se izdvajanje za nauku sa tri poveća na šest odsto BDP-a. Prema njegovom mišljenju, neophodno je uvesti i jednosmenski rad u školama.

Dr Stevan Jokić, naučni savetnik Instituta „Vinča“, govorio je kako je nužno da promene u obrazovnom sistemu prate promene u društvu, jer današnjim đacima, „generaciji palčića, jer sve rade sa dva palca na svom mobilnom telefonu“, treba drugačija škola.

- Njima je linearni svet knjige nezanimljiv. Dosadno im je ono što im mi pričamo. Oni žive u virtuelnom, a ne u metričkom svetu – ocenio je Jokić. – Problem škole je što deci dajemo informacije, a danas svako dete u svom džepu ima sve informacije. Žalimo se da uče napamet, a mi smo ih naučili tako da uče.

On je pomenuo i francuski podatak da 25 odsto đaka završi osnovnu i srednju školu, a da nije sposobno da bilo šta radi u životu. Zato je važno, dodao je, da se nastavnici okrenu svoj deci, a ne samo talentima.

Pomenuo je da nastavnici često, u nastavi informatike, za izgovor uzimaju nedovoljnu tehničku opremljenost, što nije dobar argument. O nastavni informatike bez računara, u nižim razredima, govorio je i Filip Marić sa Mamematičkog fakulteta, govoreći da algoritamsko mišljenje, potrebno za programiranje, može da se razvija i uz pomoć table i krede, bez kompjutera:

- Lekcija iz orijentacije u prostoru, u udžbeniku objavljenom prošle godine, i dalje objašnjava kako se snaći uz pomoć mahovine, Severnjače, godova na drvetu. Ni rečju se ne spominju Gugl mape, iako svako dete ima pametni telefon u džepu.

U prilog sporosti reformi je i primer koji je naveo Slobodan Popov iz Centra za razvoj prirodnih nauka, tehnologije i informatike – važeći normativ za opremanje kabineta za Tehničko-informatičko obrazovanje je pisan 1987. godine i kaže da treba koristiti grafoskope i dijaskope, iako je to odavno prevaziđeno.

Izvor: Alo

3 komentara na PROMENE Osnovna škola devet razreda?

 1. Dragana kaže:

  Ukoliko se predškolska deca „uzmu“ u prvi razred, veliki broj vaspitača će ostati bez posla. Učitelji imaju drugačiji metodika postupak u vo radu od vaspitača. Deca tog uzrasta nisu u stanju da sede 45 minuta i pažnja im je kraća od školskog časa. Predškolska uče kroz igru. Ne smemo dozvoliti takve reforme.

  • Marica Dimitrijević kaže:

   Čudi me da koleginice ne znate zakon..Niko nigde nije rekao i napisao da u PPG, u tom nultnom razredu , predaje, radi učitelj.Zakon je tu jasan.tu je vaspitač a ne učitelj , izvršilac poslova..Toliko da se znai da se ovaj vid devetogodišnjeg školovanja, ne usporava.Videla sam kako to lepo funkcioniše u zemljama u okruženju.Žao mi je što ste skloni odmah, negiranju, brizi, osporavanju, onoga što je dobro, a pritom ne znate kako je to u praksi

 2. Dragana kaže:

  Izvinjavam se zbog štamparskih grešaka – u pitanju je telefon i“ njegov rečnik“

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*