Protest prosvetara: Idućeg četvrtka čas pola sata

dru-prosvetari_620x0

Štrajk upozorenja Unije sindikata prosvetnih radnika 17. novembra. Traže povećanje plate od 12 odsto, umesto sedam. Očekuje se odluka i ostalih sindikata

ČASOVI u 736 osnovnih i srednjih škola biće u četvrtak, 17. novembra skraćeni na pola sata. Štrajk upozorenja organizuju nastavnici, članovi Unije sindikata prosvetnih radnika, nezadovoljni iznosom najavljenog povećanja plate i time što država ne ispunjava obećanja data pre gotovo dve godine. Razlog više je i to što nisu kažnjeni direktori škola koji skrivaju slobodna radna mesta i zapošljavaju preko veze.U Uniji kažu da nisu pozivali predstavnike ostala tri reprezentativna sindikata da im se pridruže u štrajku, ali da nikome neće zabranjivati ukoliko to želi. U Sindikatu radnika u prosveti najavljuju štrajk upozorenja za ponedeljak, kada neće održati prvi čas u prvoj i drugoj smeni. Ostali će odluku doneti do kraja nedelje.

Prema rečima Jasne Janković, predsednice Unije, štrajk upozorenja simbolično će organizovati na dvogodišnjicu najdužeg štrajka u istoriji prosvete. Povećanje od šest do sedam odsto će ih, kažu u ovom sindikatu, samo vratiti na iznos koji su imali 2014. godine, što je jednako iznosu iz 2010. godine.

- Tražimo povećanje od 12 odsto, i to je veoma skromno – kazao je Vladimir Adžić, član predsedništva Unije. – Prosek zarada u prosveti u avgustu je bio 39.924, što je 13,5 odsto manje od republičkog proseka koji iznosi 45.000 dinara. Za dve godine, od kada su nam plate smanjene, kao i ostalima u javnom sektoru, svaki prosvetni radnik u proseku je izgubio po 90.000 dinara, što je na 80.000 ljudi – 7,2 milijarde dinara.

PLATA BEZ IJEDNOG ČASAČak 366 prosvetnih radnika ove školske godine nema nijedan čas u normi a prima punu platu. Ako je bruto zarada 60.000 dinara, oni će državu koštati 263 miliona dinara. Zahvaljujući preuzimanjima radnika s liste tehnoloških viškova, popunjeno je 3.100 normi, i veći fond časova dobilo je više od 11.000 prosvetara. Time je, kažu u Uniji, napravljena godišnja ušteda u budžetu od tri i po milijarde dinara.

U Sindikatu su nezadovoljni i zato što nema oštrije reakcije Ministarstva prosvete prema direktorima koji odbijaju da preuzmu tehnološke viškove.

- Sve škole odbile su da preuzmu 25 kolega, tehnoloških viškova, njih 183 odbile su škole kojima su se sami obraćali, a direktori su odbili i 35 zaposlenih koji su imali preporuku radne grupe za raspoređivanje tehnoloških viškova – otkrio je Dobrivoje Marjanović, član predsedništva Unije. – Želimo da znamo ko su direktori koji su iznad zakona i jači od države. Zahvaljujući modelu preuzimanja tehnoloških viškova koji je Unija predložila, a Ministarstvo prihvatilo, napravljene su ogromne uštede, a ovi direktori nam ne dozvoljavaju da te uštede budu još veće.

Prosvetari okupljeni u ovom sindikatu nezadovoljni su neispunjenim obećanjima iz sporazuma koji su s predstavnicima Vlade Srbije potpisali aprila 2015. godine, a zahvaljujući kojem je prekinut petomesečni štrajk. Do danas im nisu isplaćene obećane nagrade, nije povećano budžetsko izdvajanje za obrazovanje, niti su dobili uvid u budžet Ministarstva prosvete.

Izvor: Novosti

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*