17. novembra štrajk upozorenja prosvetara

U Srbiji se obeležava Dan prosvetnih radnika Srbije, a Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije upozorava na dramatično loš materijalni položaj nastavnika. Zbog toga, ali i zbog mnogih drugih problema u sindikatu najavljuju štrajk upozorenja koji će biti organizovan 17. novembra.

Razlozi za nezadovoljstvo prosvetnih radnika su višestruki i višegodišnji, kažu u Uniji sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, navodeći da se prosvetni sistem u Srbiji decenijama urušava.
Sve to odražava se naloš materijalni položaj prosvetnih radnika, ali i na ostvarivanje njihovih prava.

“Moram da vam napomenem da prosvetni radnici su potpisali posle velikog štrajka sporazum sa Srbijom. Taj sporazum država Srbija ne poštuje. Kada bi poštovali taj sporazum, prosvetni radnici bi došli na određeni nivo sa svojim pravima i imali bi određeni materijalni položaj koji bi im odgovarao. Ono što mene, a verujem i sve ostale prosvetne radnike naročito iritirato je da plate prosvetnih radnika su ispod republičkog proseka”, naveo je Zvonimir Jović iz Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine.
Prosečna plata u prosveti je 39.000 dinara, dok republički prosek iznosi 45.000 dinara, kaže Jović, navodeći da je dodatni problem činjenica da u prosveti radi 80% visoko obrazovanog kadra koji je, prema tome, zaključuje Jović, plaćen ispod proseka, iako predstavlja neku vrstu obrazovne elite u našem društvu.

“Drugo što takođe smatramo da je veoma bitno, prosvetni radnici nisu zaštićeni – nisu zaštićeni od pritisaka koje vrše roditelji, nisu zaštićeni od onoga što rade direktori po školama, a prosvetni radnici su kategorija društva koju kontroliše preko 30 inspekcijskih službi. Znači mi smo kategorija koju kontrolišu više nego navijačke grupe koje su opasnost po društvo a ispada da su prosvetni radnici još veća opasnost”, kazao je Jović.
Zahvaljujući svim ovim problemima prosvetni radnici su se odlučili i ove godine za štrajk.

“Znači zbog svega ovog nabrojanog, zbog nepoštovanja sporazuma, zbog toga što su nam male plate, zbog toga što pojedini direktori smatraju da su bogovi, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, čiji smo mi član, će 17. novembra organizovati štrajk upozorenja. Štrajk ćemo sprovesti tako što ćemo časove skratiti na 30 minuta”, najavio je Jović.
Jović podseća da su prosvetari poslednji veliki štrajk imali početkom 2015. godine, koji je trajao preko 6 meseci i koji je okončan time što se Vlada obavezala da će povećati plate prosvetarima, da će uvesti platne razrede kojima će popraviti materijalni položaj prosvetara i da će dati pomoć do visine jedne plate, kao i da će biti doneti određeni zakonski akti. Jović ističe da do današnjeg dana ništa od toga nije ispunjeno.

Izvor Kanal9

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>